اثرات مصرف دو گیاه دارویی رزماری و آویشن و اسانس آن ها بر فراسنجه های تولید گاز و تخمیرپذیری شکمبه گاوهای شیری در شرایط برون تنی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات دامپزشکی و فرآورده های بیولوژیک، دوره: 36، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_VTJ-36-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 142
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید محسن حسینی

متخصص تغذیه دام، دانشگاه آزاد اسلامی شاهین شهر، اصفهان، ایران

مهدی مهرآبادی

متخصص تغذیه دام، دانشکده فنی کشاورزی پاکدشت، تهران، ایران

سید مسعود داودی

متخصص تغذیه دام، دانشگاه آزاد اسلامی شاهین شهر، اصفهان، ایران

حمید رضا اسماعیلی

متخصص تغذیه دام، شرکت کشاورزی و دامپروری فجر اصفهان، ایران

حسین خوش اخلاق

متخصص تغذیه دام، شرکت کشاورزی و دامپروری فجر اصفهان، ایران

چکیده

مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر دو گیاه دارویی آویشن و رزماری و نیز اسانس این گیاهان، بر فراسنجه های تولید گاز، قابلیت هضم ماده مغذی، فراسنجه های تخمیرپذیری شکمبه و متان تولیدی صورت پذیرفت. آزمون تولید گاز با مدت زمان کشت ۹۶ ساعته در قالب طرح کاملا تصادفی، با چهار تکرار در هر تیمار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل ۱) جیره پایه با نسبت علوفه به کنسانتره ۵۰:۵۰ بدون افزودن گیاه دارویی و اسانس به عنوان تیمار شاهد، ۲) تیمار شاهد + ۱۵ گرم در کیلوگرم آویشن ۳) تیمار شاهد + ۱۵ گرم در کیلوگرم رزماری ۴) تیمار شاهد + ۱۰۰ میلی گرم در کیلوگرم اسانس آویشن و ۵) تیمار شاهد + ۱۰۰ میلی گرم در کیلوگرم اسانس رزماری بودند. نتایج این پژوهش نشان داد که کاربرد اسانس های گیاهی باعث افزایش معنی دار گاز تولیدی از بخش قابل تخمیر (b) و ثابت نرخ تولید گاز (c) در مقایسه با تیمار شاهد گردید (۰۵/۰> P). تیمارهای حاوی اسانس قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی و میزان اسیدهای چرب فرار کل و اسید پروپیونیک را در مقایسه با شاهد افزایش دادند (۰۵/۰> P). تولید متان به صورت میلی لیتر بر گرم ماده خشک و نیتروژن آمونیاکی در تمامی تیمارهای آزمایشی در مقایسه با تیمار شاهد به طور معنی داری کاهش یافت (۰۵/۰> P). به طورکلی با نتایج گزارش شده از این پژوهش، به نظر می رسد توان تغییر فرآیندهای تخمیرپذیری شکمبه با استفاده از گیاهان دارویی و اسانس های آن ها وجود دارد، اگرچه آزمایش های تکمیلی بیشتری برای بررسی این اثرات مورد نیاز است.

کلیدواژه ها

آویشن, رزماری, فراسنجه های تخمیرپذیری شکمبه, اسانس های گیاهی, فراسنجه های تولید گاز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.