بررسی کارایی چهار سویه Bacillus spp.در مهار زیستی بیماری آنتراکنوز توت فرنگی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوفصلنامه مهار زیستی در گیاه پزشکی، دوره: 9، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JBIOCO-9-2_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 105
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا علی جانی

پژوهشگر پسا دکتری، گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان

جهانشیر امینی

استاد، گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران

چکیده

سویه ­های باکتریایی از گیاهچه­ های توت­ فرنگی (Fragaria × ananassa) از مزارع استان کردستان جداسازی و تاثیر ضد قارچی آن­ها بر قارچ عامل آنتراکنوز Colletotrichum nymphaeae در شرایط آزمایشگاه، درون شیشه و گلخانه مورد بررسی قرار گرفت. سویه­­ های باکتریایی اندوفیت با استفاده از مشخصات بیوشیمیایی و مولکولی  ژن ۱۶S rDNA تشخیص داده شد و در جنس Bacillus spp. قرار گرفتند. در آزمون کشت متقابل درصد بازدارندگی از رشد پرگنه قارچ بیمارگر در سویه MarG۱۹ ۰۴/%۶۴، در سویه SN۳ ۵۹/%۶۰، در سویه DM۶ ۵۷/%۶۱ و در سویه LN۱۱ ۱۸/%۵۴ محاسبه شد. ترکیبات خارج سلولی هر چهار سویه باعث کاهش معنی­ دار رشد پرگنه و جوانه ­زنی قارچ بیمارگر شدند. درصد بازدارندگی از رشد پرگنه قارچ بیمارگر توسط سویه MarG۱۹ ۰۲/%۷۹، سویه SN۳ ۹۵/%۴۱، سویه DM۶ ۸۶/%۳۲ و سویه LN۱۱ ۹۶/%۳۴ برآورد شد و درصد بازدارندگی بر جوانه زنی اسپور قارچ بیمارگر در سویه MarG۱۹ ۳۱/%۸۶، در سویه SN۳ ۳۳/%۷۵، در سویه DM۶ ۱۰/%۴۱ و در سویه LN۱۱ ۷۳/%۷۶ محاسبه گردید. ترکیبات فرار هر چهار سویه به صورت جزیی باعث کاهش رشد پرگنه قارچ بیمارگر به میزان ۷۳/۷% تا ۶۴/%۱۹ شدند. در شرایط درون شیشه درصد بازدارندگی از شدت بیماری در سویه MarG۱۹ ۱۹/%۷۱، در سویه SN۳ ۱۵/%۷۶، در سویه DM۶ ۰۷/%۸۸ و در سویه LN۱۱ ۴۳/%۸۵ ارزیابی شد. علاوه بر این، تاثیر هر دو سویه در شرایط گلخانه به دو روش خیساندن خاک و اسپری مورد بررسی قرار گرفت که بیشترین درصد بازدارندگی در سویه های MarG۱۹ و DM۶ در روش خیساندن خاک (۷۷/۷۷%) و در سویه SN۳ در روش اسپری (۱۰۰%) محاسبه شد.

کلیدواژه ها

باکتری های اندوفیت, ترکیبات ضدقارچی, ژن ۱۶S rDNA, لیپوپپتید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.