The Effect of One Session Exhaustive Exercise on Hepcidin, Iron, Ferritin and Hemoglobin of Female Athletes

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله علوم پیشرفته زیست پزشکی، دوره: 9، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JABS-9-3_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 129
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رحمت الله میربلوچ

Faculty of Exercise Physiology, Shiraz University, Shiraz, Iran

محسن ثالثی

Faculty of Exercise Physiology, Shiraz University, Shiraz, Iran

مجید چهارده چریک

. Faculty of Mototr Behavior Physiology, Shiraz University, Shiraz, Iran

مریم کوشکی جهرمی

Faculty of Exercise Physiology, Shiraz University, Shiraz, Iran

حمید رضا صادقی پور

Department of Physical Education, Persian Gulf University, Bushehr, Iran

چکیده

زمینه و هدف: ورزشکاران دختر در معرض خطر کمبود آهن هستند. هپسیدین یک تنظیم کننده مهم در هموستاز آهن کل بدن است. هدف این تحقیق بررسی تاثیر یک جلسه تمرین درمانده­ساز بر هورمون هپسیدین، آهن، فریتین و هموگلوبین دختران ورزشکار بود. مواد و روش­ها: تعداد ۳۰ دختر ورزشکار رشته دوومیدانی شهرستان شیراز به روش هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه ۱۵ نفر تجربی و کنترل تقسیم شدند. نمونه­های خونی آزمودنی­های تحقیق پس از ۱۲ ساعت ناشتا، دو ساعت قبل از تمرین قبل، بلافاصله، ۳ و ۲۴ ساعت بعد از یک فعالیت ورزشی درمانده­ساز شامل ۶ تکرار ۳ دقیقه ای بر روی تردمیل گرفته شد و با استفاده از روش آماری تحلیل واریانس اندازه گیری های مکرر به صورت ترکیبی تجزیه وتحلیل شد. نتایج: نتایج نشان داد که در گروه تجربی هورمون هپسیدین پس از فعالیت افزایش معناداری یافت (۰۰۱/۰=P) و بیشترین مقادیر آن نیز در ۳ ساعت پس از فعالیت مشاهده شد (۰۰۴/۰=P). آهن (۰۰۱/۰=P)، فریتین (۰۰۱/۰=P) و هموگلوبین (۰۰۱/۰=P) نیز پس از فعالیت افزایش معنی دار یافتند، اما مقادیر هموگلوبین ۳ ساعت پس از ورزش به مقادیر کمتر از پیش آزمون کاهش یافت (۰۱/۰=P). نتیجه گیری: درمجموع نتایج نشان داد که یک جلسه تمرین درمانده­ساز می تواند تا ۳ ساعت پس از تمرین باعث افزایش هورمون هپسیدین و از این طریق جذب و حفظ ذخایر آهن گردد.

کلیدواژه ها

Hepcidin, Exhaustive Exercise, Female Athlete, هپسیدین, تمرین درمانده­ساز, دختران ورزشکار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.