منشا اختلافات علامه طباطبائی و ابن عاشور در تحلیل استعاره های قرآن کریم

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوفصلنامه قرآن شناخت، دوره: 15، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_QURSH-15-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 98
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کرار حسین شاه

دانشجوی دکتری مجتمع زبان، ادبیات و فرهنگ شناسی جامعه المصطفی العالمیه

محمد عشایری منفرد

استادیار گروه مترجمی مجتمع زبان، ادبیات و فرهنگ شناسی جامعه المصطفی العالمیه

عبدالمطلب فریدی فر

استادیار گروه ادبیات عربی مجتمع زبان ادبیات و فرهنگ شناسی جامعه المصطفی العالمیه

چکیده

یکی از زیباترین و بلیغ ترین شیوه های بیانی استفاده از فن استعاره است. علامه طباطبائی برای تبیین آیات قران از این فن به خوبی استفاده کرده است. ابن عاشور بیش از پانصد نمونه از استعاره های قرآن کریم را در تفسیر خود تحلیل و بررسی کرده است. این مقاله با روش تحلیلی - توصیفی به مقایسه بین دو تفسیر «المیزان» و «التحریر و التنوبر» پرداخته و به این نتیحه دست یافته است که علامه طباطبائی و ابن عاشور در تحلیل برخی استعاره های قرآن کریم اختلافاتی دارند. منشا اختلافات آنان در تحلیل استعاره های قرآنی به تفاوت نظرات و دیدگاه های آنان در مباحث ادبی، عقیدتی و یا روش تفسیری آنان برمی گردد؛ یعنی هریک از دو مفسر در مباحث ادبی عقیدتی و روش تفسیری دیدگاه های متفاوتی دارند و همین موجب شده است در تحلیل استعاره های قرآنی هم اختلافاتی داشته باشند.

کلیدواژه ها

استعاره، تحلیل استعاره های قرآنی، علامه طباطبائی، ابن عاشور

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.