بررسی تاثیر ارتباطات سازمانی اثربخش بر عملکرد شغلی با نقش میانجی گری توانمندسازی روانشناختی (مورد مطالعه : معلمان مقطع ابتدایی شهرستان تربت حیدریه )
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی روانشناسی، علوم اجتماعی، علوم تربیتی و فلسفه
- کد COI اختصاصی: CPSP01_0395
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 143
نویسندگان
کارشناسی ارشد مدیریت آموزشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تربت حیدریه، تربت حیدریه
کارشناسی ارشد مدیریت آموزشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تربت حیدریه، تربت حیدریه
چکیده
هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر ارتباطات سازمانی اثربخش بر عملکردشغلی با نقش میانجی گری توانمندسازی روانشناختی بود. روش تحقیق توصیفی -همبستگی و از لحاظ هدف کاربردی بود. جامعه آماری پژوهش کلیه معلمان مقطع ابتدایی شهرستان تربت حیدریه در سال تحصیلی ۹۹-۱۳۹۸ برابر با ۱۰۴۸ معلم (۵۸۰ معلم زن و ۴۶۸ معلم مرد) بودند که طبق جدول مورگان و کرجسی (۱۹۷۰) تعداد ۲۸۱ معلم به شیوه طبقه ای تصادفی (۱۵۶ معلم زن و ۱۲۵ معلم مرد) به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. دادهها در این پژوهش بااستفاده از سه پرسشنامه استاندارد ارتباطات سازمانی اثربخش رابینز(۱۹۸۰)، عملکرد شغلی پاترسون(۱۹۷۰) و توانمندسازی روانشناختی اسپریتزر و میشرا (۱۹۹۵) جمع آوری شد. ضریب آلفای کرونباخ برای پرسشنامه ها به ترتیب برابر با ۹۱,۰، ۹۴,۰ و ۸۹,۰ بدست آمد. روایی محتوایی پرسشنامه ها به تایید استاد راهنما رسید. دادهها در دو قسمت آمار توصیفی (سن ، جنسیت ، سابقه کاری و تحصیلات) و آمار استنباطی (نرمال بودن دادهها، ضریب همبستگی و روش معادلات ساختاری ) با استفاده از نرم افزارهای Spss۲۵ و Smartpls۳ تجزیه و تحلیل شد. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد ارتباطات سازمانی اثربخش بر عملکرد شغلی و توانمندسازی معلمان تاثیر مثبت و معناداری دارد. توانمندسازی روانشناختی بر عملکرد شغلی معلمان تاثیر مثبت و معناداری دارد و همچنین توانمندسازی روانشناختی تاثیر ارتباطاتسازمانی اثربخش بر عملکردشغلی معلمان مقطع ابتدایی شهرستان تربت حیدریه را میانجی گری جزئی می کند.کلیدواژه ها
ارتباطات سازمانی اثربخش ، عملکرد شغلی ، توانمندسازی روانشناختیمقالات مرتبط جدید
- ضرورت بهره گیری از روش پرورش خلاقیت شش کلاه تفکر دوبونو ادوراد در آموزش طراحی معماری آینده نگر
- درآمدی بر شناخت فرصت ها و چالش های ادغام تفکر طراحی در آموزش عالی
- آموزش معماری علیه پرورش معمار! (اصلاح و آینده پژوهی در آموزش معماری ایران)
- تاثیرات هوش مصنوعی مولد بر آینده ارتباطات تصویری
- یکپارچه سازی هوش مصنوعی در آموزش عالی: رویکردها و چالش ها
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.