واکاوی تاریخی حجاب به عنوان یکی از شاخص های سبک زندگی اسلامی؛ مطالعه موردی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات ادبیات، عرفان و فلسفه، دوره: 7، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_SLMP-7-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 106
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

راضیه نظری

کارشناسی ارشد مدرسی معارف اسلامی گرایش اخلاق اسلامی، معاون پرورشی دبیرستان ملاصدرا شهرستان علی آباد کتول، استان گلستان، ایران (نویسنده مسئول)

محمد شیرازی

دانشجوی کارشناسی علوم تربیتی با گرایش آموزش ابتدایی، دانشگاه فرهنگیان آیت اله خامنه ای گرگان، استان گلستان، ایران

فاطمه سادات سیدرضایی

دانشجوی کارشناسی علوم تربیتی با گرایش آموزش ابتدایی، دانشگاه فرهنگیان امام خمینی(ره) گرگان،استان گلستان، ایران

چکیده

در یک صد سال اخیر، نقدها و پرسش هایی درباره مسائل مختلف دینی مطرح شده، که بسیاری از آن ها در دوران های پیشین سابقه نداشته است. ازجمله این پرسش ها و نقدها، برخی نیز درباره مسئله حجاب اسلامی است. یکی از جدیدترین و مفصل ترین آثار دراین باره، کتابی است با عنوان حجاب شرعی در عصر پیامبر (ص)، که توسط امیر ترکاشوند و در سال ۱۳۸۹ش تالیف شده است. مولف در این اثر، اهمیت حجاب و پوشش را ناشی از ذهنیت ما مسلمانان در مورد میزان پوشیدگی مومنان صدر اسلام و پوشش حداکثری آنان می داند و با استناد به گزارش های تاریخی و ترسیم اوضاع ماقبل بعثت پیامبر (ص) و دلالت آیات قرآن و بهره گیری از احادیث ائمه (ع) و دلالت معنایی واژه ها و قوامیس لغت، سعی در اثبات حداقلی بودن حجاب و پوشش در ماقبل بعثت و عصر بعثت پیامبر (ص) می نماید. در مطالعه کنونی بنا داریم با تاکید بر ضرورت توجه به ابعاد تاریخی مسئله حجاب، نظریه پیش گفته ترکاشوند را نقد و بررسی کنیم. بدین منظور خواهیم کوشید دریابیم اولا، ارکان نظریه امیر ترکاشوند درباره حجاب مسلمانان در صدر اسلام چیست؛ ثانیا، مهم ترین مستندات وی برای اثبات این دیدگاه کدام است؛ و ثالثا، مهم ترین نقاط قوت و ضعف مطالعه وی کدام هاست. بدین منظور، نخست با مروری بر اثر مفصل وی، خواهیم کوشیدن مهم ترین ادله و شواهد وی را با یک دسته بندی منسجم بازشناسانیم و آن گاه با مروری بر شواهد و ادله وی، و همچنین سایر شواهد تاریخی موجود، میزان توفیق او را در بازشناسی فرهنگ حجاب در صدر اسلام، بسنجیم.

کلیدواژه ها

امیر ترکاشوند، حجاب شرعی در عصر پیامبر (ص)، فرهنگ پوشش، تاریخ حجاب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.