مقایسه اثربخشی آموزش تاب آوری و راهبردهای یادگیری خودتنظیمی بر رضایت زناشویی در زوجین معلم

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: چهارمین کنگره ملی انجمن علمی روانشناسی خانواده ایران با عنوان: ازدواج موفق و فرزندپروری سالم
  • کد COI اختصاصی: FPAICONG04_078
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 115
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کامبیز کریمی

دکترای روان شناسی تربیتی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان

مریم سادات مظلومیان

کارشناسی ارشد روان شناسی تربیتی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان

آفاق کریمی

کارشناسی ارشد فلسفه و کلام اسلامی، دانشگاه خوارزمی، تهران

پریوش روحانی

دانشجوی دکترای جامعه شناسی گروه های اجتماعی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، تهران

چکیده

زمینه و هدف: لازمه تقویت زندگی خانوادگی، ثبات و دوام آن و نوع نگرش و طرز تعامل زوج ها با یکدیگر است و مطالعه روابط زوجها به روشن شدن چارچوب های ساختاری که رابطه زوجها در آن شکل می گیرد کمک می کند. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی آموزش تاب آوری و راهبردهای یادگیری خودتنظیمی بر رضایت زناشویی در زوجین معلم انجام گرفت. روش پژوهش: روش پژوهش، آزمایشی و از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل کلیه زوجین معلم در شهر کرمانشاه در سال ۱۴۰۱- ۱۴۰۰ بودند. ازجامعه فوق ۶۰ زوج به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب و سپس به طور تصادفی در سه گروه ۲۰ نفری (۲ گروه آزمایشی و یک گروه گواه) جایگزین شدند. آزمودنی های گروه های آزمایشی طی ۱۰ جلسه ۷۵ دقیقه ای تحت برنامه های آموزش تاب آوری (PRP) و راهبردهای یادگیری خودتنظیمی (SRLS) قرارگرفتند. ابزار پژوهش شامل مقیاس زوجی اینریچ (ECS) بود. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس مختلط با اندازه گیری مکرر تحلیل شد.یافته ها: یافته ها نشان داد که هر دو روش آموزش مهارت های تاب آوری و آموزش راهبردهای یادگیری خودتنظیمی بر رضایت زناشویی زوجین معلم موثر بوده اند. همچنین روش آموزش مهارت های تاب آوری در بعد تحریف آرمانی موثرتر از آموزش راهبردهای یادگیری خودتنظیمی بوده است و این تاثیر در مرحله پیگیری پایدار مانده است.نتیجه گیری: از آنجا که هر دو مداخله منجر به افزایش رضایت زناشویی در زوجین متاهل شده است؛ بنابراین می توان به عنوان روش های کارآمد جهت بهبود رضایت زناشویی زوجین مورد استفاده قرار گیرند.

کلیدواژه ها

رضایت زناشویی، آموزش تاب آوری، یادگیری خودتنظیمی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.