بررسی ارتباط حجم آب پشت سد کجکی بر پوشش گیاهی منطقه سیستان و دریاچه هامون

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: بیست و یکمین کنفرانس ملی هیدرولیک ایران
  • کد COI اختصاصی: IHC21_118
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 226
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد رخشانی مهر

دانشجوی کارشناسی ارشد عمران، مهندسی منابع آب، دانشده فنی و مهندسی، دانشگاه زابل، زابل

محمودرضا ملایی نیا

دانشیار گروه مهندسی عمران، مهندسی منابع آب، دانشکده فنی و مهندسی ، دانشگاه زابل، زابل

علیرضا راشکی

دانشیار گروه مدیریت مناطق خشک و بیابانی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد

چکیده

احداث سدها معمولا منجر به کاهش آب در پایین دست سد می شود و اکوسیستم های آبی و توسعه اقتصادی مناطق پایین دست سد را با چالش های بعضا جبران ناپذیری مواجه می کند. این تحقیق به بررسی تاثیر بهره برداری از سد کوچکی، که در بالادست رودخانه هیرمند در افغانسات ساخته شده است، بر پوشش گیاهی و سطح آب دریاچه هامون در سیستان می پردازد. بدین منظور سطح و حجم آب مخزن کجکی و دریاچه هامون و پوشش گیاهی سیستان با استفاده از تصاویر سری زمانی ماهواره ای لندست در بازه زمانی ۱۹۸۵ تا ۲۰۲۰ بر روی پلت فرم Google Earth Engine مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که حجم آب مخزن سد با پوشش گیاهی در ماه های اردیبهشت تا خرداد، مرداد و سطح آب دریاچه هامون رابطه معناداری ضعیفی دارد. در دوره ۲۰۰۰-۲۰۰۴ که مصادف با خشکسالی گسترده در جنوب غربی آسیا است. حجم سد کجکی و سطح آب دریاچه و پوشش گیاهی منطقه سیستان کاهش یافته است در حالکیه، روند تغییرات پوشش گیاهی در اطراف سد در حال افزایش است. این نشان دهنده نقش سد کجکی در کنترل سطح آب دریاچه هامون و پوشش گیاهی خارج از فصل بارندگی است. از این رو انتظار می رود مدیران کشور اقدامات موثری را برای جلوگیری از تداوم بحران خشکسالی دریاچه هامون و آسیب های وارده به اقتصاد دشت سیستان انجام دهند.

کلیدواژه ها

شاخص پوشش گیاهی، حجم آب، سیستان، رودخانه هیرمند، دریاچه هامون، سد کجکی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.