تاثیر لیزر نور قرمز و تنش کم آبی بر گیاه دارویی - زینتی خرگوشک

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه گیاه و زیست فناوری ایران، دوره: 18، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JPBI-18-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 86
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا نوروزی اصفهانی

دکتری تخصصی، گروه معماری منظر و علوم گیاهی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک، اراک، ایران

شهاب خاقانی

دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک، اراک، ایران

امیر عزیزی

استادیار، گروه شیمی، دانشکده علوم، دانشگاه اراک، اراک، ایران

مسعود گماریان

استادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک، اراک، ایران

فروغ مرتضایی نژاد

دانشیار، گروه باغبانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان (اصفهان)، اصفهان، ایران

چکیده

اخیرا پیش تیمار دانه ها با لیزر هلیوم – نئون به عنوان یکی از ایمن ترین شیوه های تقویت جوانه زنی دانه، رشد دانه و افزایش مقاومت گیاهان به تنش ها، علاقه جامعه علمی را به خود جلب کرده است. به علت حساس بودن فیتوکروم ها به نور قرمز، با پرتودهی نور لیزر He-Ne به بذر گیاه در طول موج nm ۸/۶۳۲، می توان فعالیت آنزیم های مرتبط با رشد و گلدهی را افزایش داد. در این مطالعه، اثر لیزر بر خصوصیات مورفولوژیک و فیزیولوژیک گیاه دارویی خرگوشک (Verbascum Songaricum.) در شرایط نرمال و تحت تنش آبی بررسی گردید. ابتدا اثر لیزر هلیوم – نئون با مدت زمان های (صفر و ۳۰ دقیقه) و تنش کم آبی در دو سطح آبیاری معمول و تنش کم آبی (آبیاری در زمان پنجاه درصد ظرفیت زراعی خاک) بر جوانه زنی بذر در یک آزمایش به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار در شرایط مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد واحد اصفهان ارزیابی شد و بهترین ارتفاع ساقه گیاه، طول ریشه، تعداد گل ساقه اصلی را در اثر متقابل لیزر و تنش کم آبی به ترتیب۲۵/۲۹۴ سانتی متر، ۹۰/۳۸ سانتی متر، ۴۷۱ عدد و بیشترین مقدار سوپراکسیددیسموتاز، کاتالاز، پرولین به ترتیب ۱۲/۵۸، ۴۳/۰، ۷۴/۱۱۷ میلی گرم نشان داد. لیزر هلیوم – نئون با یک الگوی وابسته به مدت زمان تابش، جوانه زنی بذر، گلدهی گیاه خرگوشک و رشد بذر را در هر شرایط با تنش کم آبی بهبود بخشید.

کلیدواژه ها

آنتوسیانین, جوانه زنی, خرگوشک, کاتالاز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.