بررسی پیش بینی سلامت روان بر اساس راهبردهای مقابله دینی و خودکارآمدی در بیماران سرطانی تحت شیمی درمانی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه خانواده و بهداشت، دوره: 13، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ASTAR-13-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 125
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیرا غلامی

سمیرا غلامی کنشتی، کارشناس ارشد، گروه روانشناسی بالینی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

سهیلا شائی آرانی

کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

چکیده

مقدمه: سرطان یکی از شایع ترین بیماری هایی است که امروز زندگی بشر را مورد تهدید جدی قرار داده است که علاوه بر علائم جسمی بر روی فرد موجب بروز علائم روانی می گردد و سلامت روان افراد را مورد تهدید قرار می دهد. پژوهش حاضر با هدف پیش بینی سلامت روان بر اساس راهبردهای مقابله دینی و خودکارآمدی در بیماران سرطانی تحت شیمی درمانی در سال ۱۳۹۹ انجام گرفت.روش پژوهش: پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی و از نوع تحلیلی- همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی بیماران مبتلابه انواع سرطان که جهت انجام شیمی درمانی به مراکز شیمی درمانی شیراز در سال ۱۳۹۹ مراجعه کرده اند، بودند که به روش نمونه گیری در دسترس تعداد ۱۳۵ نفر از آنان انتخاب شد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ (۱۹۹۷)، مقیاس مقابله مذهبی پارگامنت (۲۰۰۰) و مقیاس خودکارآمدی شرر (۱۹۸۲) بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از ضرایب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام استفاده شد.یافته ها: بر اساس نتایج متغیرهای راهبرد مقابله دینی و خودکارآمدی قادر به پیش بینی تغییرات سلامت روان در بیماران سرطانی تحت شیمی درمانی بودند. همچنین از بین مولفه های راهبرد مقابل دینی، راهبرد مقابله دینی منفی دارای بیشترین تاثیر منفی در سلامت روان بیماران بود.نتیجه گیری: راهبردهای مقابله دینی و خودکارآمدی در سلامت روان بیماران سرطانی موثر هستند، از این جهت ارتقای این متغیرها در این بیماران پیشنهاد می شود.

کلیدواژه ها

خودکارآمدی, راهبردهای مقابله دینی : سرطان, سلامت روان, شیمی درمانی: علائم جسمی و روانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.