خواص مکانیکی تیر فولادی با مقطع کاهش یافته در اثر تغییرات حرارتی و اثر آن بر عملکرد لرزه ای
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: دهمین کنفرانس بین المللی عمران، معماری و مدیریت شهری
- کد COI اختصاصی: CUCONF10_093
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 244
نویسندگان
استاد راهنمادانشکده فنی مهندسی رشته مهندسی عمران گرایش سازه، دانشگاه لرستان
محقق، کارشناسی ارشددانشکده فنی مهندسی رشته مهندسی عمران گرایش سازه، دانشگاه لرستان
چکیده
در تحقیق حاضر بهمنظور بررسی اتصال گیردار در تیرهای با مقطع کاهش یافته HE۱۸۰A) تیر،HE۳۰۰B ستون) بهعنوان مدل در نظر گرفته شده. مدل با عنوانهای )RBSگرد )، که به عنوان مدلهای با مقطع تیر کاهش یافته در نظر گرفته شدند این نوع اتصال تحت حرارت ۸۰۰، ۶۰۰، ۴۰۰،۲۰۰ و۲۰ درجه سانتیگراد با استفاده از نرم افزار اجزای محدود آباکوس مدل شده و درنهایت نتایج به دست آمده مقایسه گردید.یکی از روشهای متداول و مورد تایید جهت مقاوم سازی اتصالات صلب فولادی، تبدیل اتصال موجود به اتصال دارای تیر با مقطع کاهش یافته میباشد این نوع تغییر در اتصال منجر به تغییر شکل غیر الاستیک در قسمتی از تبر به دوراز بال ستون میشود، به نتایج حاصله از مدلسازی مشاهده میشود (با توجه به جدول (۴-۴ که بیشترین میزان تحمل بار سختی در مدلها (در کاهش سطح مقطع تحت دمای ۲۰ درجه سانتیگراد) ایجادشده و با افزایش دما در سازه سختی سازه رو به کاهش است و کمترین میزان تحمل بار در مدل (در کاهش سطح مقطع تحت دمای ۸۰۰ درجه سانتیگراد) است. و نیز با توجه به نتایج حاصل از مدلسازی مشاهده میگردد که بیشترین میزان جابجایی المان بحرانی در مدل (در کاهش سطح مقطع تحت دمای ۸۰۰ درجه سانتیگراد) ایجادشده و کمترین میزان جابجایی المان در مدلها (در کاهش سطح مقطع تحت دمای ۲۰ درجه سانتیگراد) است؛ و با افزایش دما جابجایی المان بحرانی RBS رو به افزایش است. نمودارهای تنش-کرنش، از مدلسازی رفتار فولاد موردمطالعه در دماهای مختلف استخراج گردید. با توجه به جدول ۴-۸ میتوان نتیجه گرفت که با افزایش دما پارامترهای فیزیکی مدول الاسیسیته، تنش تسلیم، تنش گسیختگی رو به کاهش میباشند.کلیدواژه ها
مقالات مرتبط جدید
- بررسی عوامل موثر بر توسعه عملکرد شغلی در سازمان تامین اجتماعی مورد مطالعه استان مازندران
- مروری بر شایستگی های مدیران منابع انسانی در راستای تفکر پارادوکسی
- توصیف نقش سیستم های اطلاعاتی منابع انسانی در مدیریت منابع انسانی مبتنی بر شواهد
- از تکنواسترس تا نارضایتی: نقش میانجی تعارض کار-خانواده در سازمان انتقال خون ایران
- تغییر در ادراک کارکنان هنگام ادغام هوش مصنوعی با مدیریت منابع انسانی با نقش واسطه اعتماد به فناوری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.