ارائه الگوی مدیریت استراتژیک اسلامی و تبیین نقش آن در اسلامی شدن دانشگاه ها

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی توانمندی مدیریت، مهندسی صنایع، حسابداری و اقتصاد
  • کد COI اختصاصی: MIAE01_0101
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 127
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زینب محمدی

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته مدیریت کارآفرینی سازمانی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران

امین حبیبی راد

استادیار مدیریت صنعتی دانشگاه شاهد، تهران، ایران

زینب چائی چی

دانشجوی دکتری رشته مدیریت دولتی-منابع انسانی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

چکیده

اسلام فلسفه زندگی پویا و جهان شمول است که دوگانگی علم را به رسمیت نمیشناسد. با این حال، مطالعات اسلامی اغلب در دام جدایی دانش دینی و علم، به دلیل ناتوانی در جفت شدن بین مدلهای تفکر کلاسیک علما با مدلهای تفکر سکولار، گرفتار میشوند. نتیجه دوگانگی باعث میشود دیدگاه های متضادی وجود داشته باشد، بنابراین پیامدهایی برای انتخاب بین دانشگاه ها و موسسات آموزشی با برچسب اسلامی دارد.دانشگاه ها به عنوان رکن اصلی و سازنده جامعه اسلامی نیاز به نوعی از مدیریت دارد که با ارزشهای انسانی و دینی و مبانی اخلاقی آن پیوستگی داشته و آرمانهای اسلامی را مورد توجه و عنایت قرار میدهد. میتوان عنوان کرد که مدیریت اسلامی بر مبنای ارزشهای الهی اسلام، زمینه های تعالی انسان را فراهم می آورد و از آنجا که به گفته بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران دانشگاه ها کارخانه انسانسازی بوده، اگر دانشگاه ها در جامعهای اسلامی گردد منجر به اسلامی شدن جامعه میشود و از طرفی این برنامهریزی استراتژیک هر سازمان است که اهداف و خطمشی آن را مشخص میکند؛ از اینرو در پژوهش حاضر سعی شده است ضمن تبیین لزوم مدیریت استراتژیک مبتنی بر ارزش های اسلامی به عنوان نقشه راه در دانشگاه ها و ایجاد زمینه تلاش بیشتر و جدیتر برای یافتن راهکارهای علمی، در جهت اجرایی کردن مدیریت استراتژیک اسلامی، که جوهره ی حکومت اسلامی را در خود دارد، با توجه به رهنمودهای قرآنی و دستآوردهای بشری، الگوی برنامهریزی استراتژیک اسلامی جهت استفاده در دانشگاه ها و دیگر مراکز آموزشی معرفی شود.نتایج پژوهشهای انجام شده تا کنون نشان داده است که مدیریت استراتژیک بر اساس رویکرد اسلامی دارای نقاط قوت با اهمیتی است که مورد توجه قرار نمیگیرد. در این پژوهش به بررسی تحقیقات متعددی در این حوزه پرداخته شده است که نشان میدهد مدیریت استراتژیک اسلامی میتواند در اسلامی شدن دانشگاه ها تاثیر بسزایی داشته باشد. برای تبیین این موضوع و اهمیت آن از نظریه رشد و نظریه مدیریت رحمانی شهید مطهری، استراتژی مولانا مالک ابراهیم ملنگ از پاکستان در دانشگاه اسلامی در این کشور و الگوی ۸ مرحله ای تدوین برنامه استراتژیک از دیدگاه قرآن و نهج البلاغه استفاده شده است.

کلیدواژه ها

دیدگاه اسلامی، مدیریت، استراتژی، دانشگاه، مدیریت استراتژیک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.