تهیه نقشه شوری سطح خاک در مناطق خشک با استفاده از تکنیک های سنجش از دور (مطالعه موردی: دشت ریگان، کرمان)
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: نهمین همایش انجمن ایرانی ژئومورفولوژی
- کد COI اختصاصی: GEOO09_083
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 305
نویسندگان
استادیار، موسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج
استادیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربت حیدریه
چکیده
شوری خاک یکی از عوامل اصلی پوکی خاک و افزایش روند بیابانزایی در مناطق خشک و نیمه خشک ایران است. این پژوهش با استفاده از روشتلفیقی مطالعات میدانی و داده های سنجش از دور به پهنه بندی شوری خاک در شرق کرمان، به عنوان یکی از کانون های مهم گرد و غبار داخلی،پرداخته است. بدین منظور، ابتدا با استفاده از مشاهدات میدانی تعداد ۱۲ نمونه از نقاط مختلف در عمق ۰ تا ۳۰ سانتیمتر با روش انتخاب تصادفیدر اسفند ۱۳۹۹ برداشت شد و سپس مقدار هدایت الکتریکی (EC) آنها اندازه گیری شد. مقادیر EC بین ۱۵ تا ۱۰۱ دسی زیمنز متغیر بود. بهمنظور تهیه نقشه دقیق شوری، معادله رگرسیون خطی EC بر روی شاخص GDVI حاصل از تصاویر سنتینل ۲ در محیط گوگل ارث انجین اعمالشد. مقادیر پیکسل متناظر با نقطه نمونه برداری زمینی نشان داد که روش اعمال شده دارای دقت پیش بینی ((۲)R) به مقدار ۷۱ / ۰ است. نقشه شوریخاک بر اساس نتایج شاخص مذکور برای این محدوده استخراج و بر مبنای جدول استاندارد شوری خاک در سه کلاس شوری کم (۸ - ۴)، شوریزیاد (۱۶ - ۸) و شوری شدید (۱۶< ) طبقه بندی شد. همچنین با استفاده از مقادیر نمونه ها آزمایشگاهی، شوری خاک با روش کریجینگ درونیابیشد. مقایسه روش آزمایشگاهی و نتایج بدست آمده از تحلیل تصاویر ماهواره ای و روش درونیابی نیز نشان از دقت بالای نقشه تولیدی داشت. باتوجه به نتایج حاصله، قسمت های شمالی، شرقی و بخشی از جنوب منطقه مورد مطالعه دارای محدودیت شدید شوری (EC> ۱۶ ds/m ) است.همچنین، بخش جنوبی منطقه بدلیل توسعه باغات مرکبات و نخلستان و زیرساخت های حمل و نقل از اهمیت بیشتری برخوردار است. از نتایجبدست آمده از این پژوهش می توان برای شناسایی پهنه های شور خاک در مناطق خشک با هدف برنامه ریزی در حوزه ی کشاورزی و مهار بیابان زاییاستفاده نمود.کلیدواژه ها
گوگل ارث انجین، زمین آمار، کریجینگ، شوری خاک، GDVIمقالات مرتبط جدید
- حکمرانی دریایی ایران به عنوان یک سیستم پیچیده: تحلیل جغرافیای سیاسی با رویکرد هوش مصنوعی و هوش مکانی
- تبیین سناریوهای آینده تقسیمات استان تهران
- آسیبشناسی حمل و نقل و مدیریت ترافیک در شهرداری های نوظهور ایران
- معایب و مشکلات برنامهریزی و سیاست گذاری حوزه فرهنگ شهری در ایران
- سیاست گذاری بهینه در حوزه ترافیک شهری با استفاده از تکنولوژی های هوش مصنوعی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.