بررسی ارتباط پویای بین چرخه های مالی، چرخه های تجاری و عدم تعادلهای اقتصاد کلان در اقتصاد ایران- رویکرد خود رگرسیون برداری

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: هفدهمین کنفرانس بین المللی مدیریت، اقتصاد و توسعه
  • کد COI اختصاصی: ICMET17_117
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 74
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرضیه عامری

چکیده

بررسی تجربی بیثباتی ذاتی و ماهیت پویایی چرخه های بازار مالی و تجاری موضوع جدیدی نیست و در مطالعات مختلف موردبحث قرار گرفته است. با این حال وقوع بحرانهای مالی سالهای اخیر منجر به افزایش علاقه اقتصاددانان و پژوهشگران به بررسی ارتباط چرخه های مالی و اقتصادی شده است. هدف این پژوهش بررسی روابط بین چرخه های مالی و چرخه های تجاری بود. بدین منظور از دو متغیر تولید ناخالص داخلی و نقدینگی به عنوان متغیرهای اصلی توضیحدهنده وضعیت شاخصهای حقیقی و مالی استفاده شده است. داده های این متغیرها بهصورت فصلی از بانک مرکزی طی بهار ۱۳۹۰ تا پاییز ۱۴۰۱ جمع آوری شدند و سپس با استفاده از فیلتر هودریک پرسکات مولفه چرخه حقیقی و مالی استخراج شدند. در این پژوهش ارتباط بین چرخه مالی و چرخه تجاری با استفاده از روش علیت گرنجری، مدل خودرگرسیون برداری، توابع واکنش آنی و تجزیه واریانس شناسایی شدند. نتایج این پژوهش نشان داد در سطح اطمینان ۹۵ درصد بین چرخه مالی و چرخه تجاری ارتباطات معناداری وجود دارد. تحلیل تجزیه واریانس متغیرها نشان داد در کل دوره مورد بررسی حدود ۶۰ درصد از واریانس چرخه مالی توسط چرخه تجاری توضیح داده میشود؛ همچنین طی ۴۸ فصل مورد بررسی حدود ۵۰ درصد از واریانس چرخه تجاری توسط چرخه مالی توضیح داده میشود؛ بنابراین هر دو چرخه مالی و تجاری بر یکدیگر اثرگذار هستند؛ با این حال چرخه تجاری اثر بیشتری بر چرخه مالی دارد.

کلیدواژه ها

چرخه مالی، چرخه تجاری، فیلتر هودریک، پرسکات، خودرگرسیون برداری.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.