بررسی و مقایسه مولفه های زبانی کودکان ۷ تا ۱۲ ساله فلج مغزی با کودکان سالم با تمرکز برنقشه های توپوگرافیک الکتروآنسفالوگرافی کمی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: پژوهش های زبان شناسی، دوره: 12، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JRLU-12-1_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 169
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ساناز تاج الدینی

دانشجوی دکتری بخش زبانهای خارجی و زبان شناسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه شیراز، ایران

مهرزاد منصوری

دانشیار بخش زبانهای خارجی و زبان شناسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه شیراز، ایران

محمد نامی

استادیار گروه علوم اعصاب، دانشکده علوم و فناوری های نوین پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، ایران

سیما فرپور

دانشجوی دکتری گروه علوم اعصاب، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، ایران

علیرضا خرمایی

دانشیار بخش زبانهای خارجی و زبان شناسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه شیراز، ایران

امیرسعید مولودی

استادیار بخش زبانهای خارجی و زبان شناسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه شیراز، ایران

حمیدرضا فرپور

استادیار گروه طب فیزیکی و توانبخشی،دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، ایران

چکیده

فلج مغزی یک اختلال حرکتی و وضعیتی است که در نتیجه یک ضایعه مغزی غیر پیش رونده ایجاد می شود و علائم آن به شکل آسیب های رشدی نمایان می شود. هدف پژوهش حاضر ارزیابی الگوهای الکتروفیزیولوژیک برآمده از نوار مغزی کمی حین انجام تکلیف زبانی و گفتاری و تحلیل مقایسه ای مولفه های کارکرد زبانی و الگوهای فضایی مشترک استخراج شده بین کودکان فلج مغزی و سالم است.  در این پژوهش، ۱۷ کودک فلج مغزی و ۴۰ کودک سالم با دامنه سنی ۷ تا ۱۲ سال بررسی شدند. به منظور ارزیابی خصوصیات زبانی این کودکان از جمله ویژگی های آوایی واجی، نحوی و معناشناسی از آزمون رشد زبان بهره گرفته شد و نیز برای بررسی الگوهای الکتروفیزیولوژیک از نظر دامنه و فرکانس امواج و همچنین میزان هم آوایی امواج در نواحی مختلف از نوار مغزی کمی شانزده کاناله استفاده شد. علاوه بر این، ارزیابی و خروجی کیفی آزمون رشد زبان برای مشخص کردن حوزه های نیازمند به بهبود در دو گروه سالم و فلج مغزی به صورت غالب، گزارش شد. نتایج این پژوهش نشان داد کودکان فلج مغزی در زیر- مقیاس های آزمون رشد زبان در مقایسه با کودکان سالم مشکل درخورتوجهی داشتند. همچنین، مشاهده شد کودکان فلج مغزی در خرده آزمون تکمیل دستوری، پایین ترین نمره را کسب کردند. نقشه مغزی بر پایه الکتروآنسفالوگرافی کمی نشان داد تفاوت قدرت ارتعاش امواج مختلف و میزان هم آوایی امواج در باندهای فرکانسی مختلف در حوزه نیازمند به بهبود، بین دو گروه از نظر آماری معنادار است.

کلیدواژه ها

فلج مغزی, رشد زبان, آسیب شناسی زبان و گفتار, نقشه مغزی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.