مطالعه ویژگی های حسی دانه های انار (Punica granatum L.) تحت تاثیر درون پاشی اسانس مرزه بختیاری با کیتوزان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه به زراعی کشاورزی، دوره: 25، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JCI-25-2_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 127
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عارفه مزروعی

گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران، رایانامه: arefeh.mazrouei@stu.sku.ac.ir

کرامت الله سعیدی

نویسنده مسئول، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران، رایانامه: saeidi@sku.ac.ir

زهرا ایزدی

گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران، رایانامه: z.izadi@sku.ac.ir

عبدالرحمان محمدخانی

گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران، رایانامه: mohammadkhani@sku.ac.ir

چکیده

ازآنجایی که محصولات باغبانی برداشت شده قابلیت فساد­پذیری بالایی دارند، به کارگیری فنون مناسب جهت افزایش ماندگاری به منظور استفاده در تمام فصول سال و هم چنین صادرات ضروری است. پژوهش حاضر در سال ۱۴۰۰-۱۳۹۹ با هدف بررسی اثرات درون­پاشی اسانس مرزه بختیاری با کیتوزان بر خصوصیات حسی و کیفی دانه انار در قالب طرح کاملا تصادفی با هشت تیمار شامل نسبت های وزنی- وزنی اسانس به کیتوزان (۱:۱، ۱:۲ و ۱:۳) در دو سطح پاشش اسانس مرزه بختیاری (۳/۰ و ۶/۰) به همراه دو شاهد قبل و بعد از اعمال تیمارها با سه تکرار در آزمایشگاه تحقیقاتی دانشگاه شهرکرد انجام شد. نتایج نشان داد که بهترین وضعیت ظاهری دانه­های انار در نسبت ۶/۰-۱ کیتوزان به اسانس و بهترین مزه دانه­های انار در تیمارهای ۳/۰-۲ و ۳/۰-۳ مشاهده شد. در تیمار اسانس قطر هاله ضد میکروبی مربوط به قارچ ۲ میلی­متر و در نسبت ۱:۲ اسانس به کیتوزان ۵/۵ میلی­متر نشان داده شد. بیش ترین بازده درون­پوشانی و کوچک­ترین اندازه ذره مربوط به نسبت ۱:۲ بود. میزان بازده در نسبت های ۱:۳ (۱/۵۵ درصد) و نسبت ۱:۱ (۲/۵۱ درصد) نشان داده شد. کم ترین پتانسیل زتا در نسبت ۱:۳ و بیش ترین میزان در نسبت ۱:۱ حاصل شد. پوشش­دهی دانه­های انار و انتخاب غلظت مناسب اسانس مرزه بختیاری همراه با پوشش کیتوزان (۳/۰-۱ و ۳/۰-۲)، می­توان زمان ماندگاری، بازارپسندی و کیفیت تغذیه­ای دانه انار را به میزان مناسب و قابل توجهی حفظ کرد.

کلیدواژه ها

اندازه ذرات, بافت, پتانسیل زتا, ظاهر, نانوامولسیون

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.