تاثیر محلول پاشی هیومیک اسید بر ویژگی های مورفوفیزیولوژیکی و عملکرد گیاه لوبیای سیاه تحت رژیم های مختلف آبیاری

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه به زراعی کشاورزی، دوره: 25، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JCI-25-1_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 325
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد کشتگر خواجه داد

دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران. رایانامه: m.kh۱۳۹۲@yahoo.com

علی رضا سیروس مهر

نویسنده مسئول، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران. رایانامه: asirousmehr@uoz.ac.ir

عیسی خمری

گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران. رایانامه: ikhammari@uoz.ac.ir

خداد دهمرده

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی سیستان، زابل، ایران. رایانامه: dahmard.۱.۱@gmail.com

چکیده

کمبود آب یکی از مهم­ترین عوامل محدودکننده تولید در گیاهان زراعی است. پژوهش حاضر در سال ۱۳۹۸ به­منظور بررسی اثر زمان­های مختلف آبیاری و محلول پاشی هیومیک اسید بر صفات مورفوفیزیولوژیکی و عملکرد لوبیای سیاه به صورت کرت خردشده در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی شهر زهک استان سیستان و بلوچستان اجرا گردید. عامل اصلی سه تیمار آبیاری شامل آبیاری از کاشت تا مرحله برداشت (شاهد)، آبیاری از کاشت تا مرحله گل­دهی و آبیاری از گل­دهی تا برداشت و عامل فرعی شامل محلول پاشی چهار غلظت هیومیک اسید (صفر، یک، دو و سه در هزار) بود. در سطح آبیاری گل­دهی تا برداشت ارتفاع، عملکرد تر و خشک علوفه، سطح برگ (در مرحله ساقه­دهی و گل­دهی)، رنگیزه­های فتوسنتزی، غلظت نیتروژن، فسفر (۳/۳ درصد)، پتاسیم (۶/۲۰ درصد) و کلسیم برگ، عملکرد دانه (۲/۱۱ درصد) و زیست­توده (۲/۶۰ درصد) کاهش داشته اما مقدار پرولین (۸/۳۱ درصد) نسبت به تیمار شاهد افزایش یافت. هم چنین با افزایش سطوح هیومیک اسید مقادیر همه صفات مورد بررسی افزایش یافتند. مصرف هیومیک اسید بر صفات گیاه لوبیا سیاه در شرایط تنش خشکی اثر مثبت داشت به­طوری که غلظت سه در هزار آن باعث کاهش اثرات نامطلوب کم­آبی و بهبود صفات گیاه زراعی لوبیای سیاه شد. به­طور کلی آبیاری کامل و کاربرد سه در هزار هیومیک اسید برای تولید لوبیای سیاه مناسب به­نظر می­رسد. پیشنهاد می­گردد که در پژوهش­های آتی کاربرد خاک مصرف هیومیک اسید مورد بررسی قرار گیرد تا کارایی روش­های به­کار برده شده مقایسه شوند.

کلیدواژه ها

پرولین, رنگیزه های فتوسنتزی, عملکرد زیست توده, عملکرد علوفه, عناصر معدنی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.