تاثیر کلرید سدیم بر محتوای یونی و محلول های سازگار در ارقام مختلف کلزا (Brassica napus L.)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: نشریه زیست شناسی گیاهی ایران، دوره: 14، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPB-14-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 97
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ناصر عباس پور

گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

سیده مریم موسویان کلات

گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

چکیده

این مطالعه با هدف بررسی تاثیر شوری ناشی از کلرید سدیم بر محتوای یون ها و درک میزان مقاومت در چهار رقم کلزا (Brassica napus L.) به نام های طلایه، ساری گل، زرفام و اپرا، انجام شد. گیاهان در محلول هیدروپونیک (محلول هوگلند با قدرت یک چهارم) و شرایط گلخانه ای رشد یافتند. هنگامی که گیاهان به مرحله ی ۵ برگی رسیدند با غلظت های ۰ (شاهد)، ۵۰، ۷۵ و ۱۰۰ میلی مولار کلرید سدیم به مدت ۱۴ روز تیمار و سپس برداشت شدند. به منظور اندازه گیری محتوای عناصر غذایی اندام های گیاه عصاره ی اندام های مورد نظر تهیه شد. نتایج آزمایش ها نشان داد که با افزایش شوری، محتوای پتاسیم اندام هوایی و ریشه در هر ۴ رقم در پاسخ به تنش شوری کاهش یافت، در حالیکه محتوای کلر و سدیم افزایش یافت. بیشترین میزان افزایش عناصر کلر و سدیم در پاسخ به تنش شوری  در ارقام طلایه و ساری گل، حدود ۱۰۰۰ برابر بیشتر از گیاهان کنترل مشاهده شد. افزایش محتوای سدیم اندام هوایی بیشتر از ریشه بود و در ریشه ی ارقام طلایه و ساری گل، حدود ۸۰۰ برابر افزایش نشان داد. محتوای پرولین و گلایسین بتائین برگ در پاسخ به تنش شوری افزایش یافت. میزان قند محلول برگ و ریشه نیز در برخی ارقام افزایش پیدا کرد به طوریکه در تیمار ۱۰۰میلی مولار، میزان آن در اندام هوایی در رقم طلایه ۴۳ درصد و در ساری گل ۸۰ درصد افزایش یافت. باتوجه به نتایج به دست آمده می توان به این نتیجه رسید که در میان ارقام مورد مطالعه، ارقام اپرا و زرفام نسبت به دو رقم دیگر عملکرد بهتری تحت تنش شوری دارند و عملکرد رقم ساری گل ضعیف تر از سایر ارقام است.

کلیدواژه ها

اسمولیت های سازگار, تنش شوری, کشت هیدروپونیک, کلزا, یون

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.