ارزیابی اقتصادی عملکرد ذرت دانه ای در شرایط کم آبیاری موجی و یک در میان

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله مدیریت آب در کشاورزی، دوره: 9، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_WMAJ-9-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 82
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اکبر مهری

دانشجوی دکتری آبیاری و زهکشی، دانشکده مهندسی آب و محیط زیست، دانشگاه شهید چمران اهواز

امیر سلطانی محمدی

گروه آبیاری و زهکشی، دانشکده مهندسی آب و محیط زیست، دانشگاه شهید چمران اهواز

حامد ابراهیمیان

عضو هیات علمی دانشگاه تهران

سعید برومندنسب

استاد کروه آبیاری و زهکشی، دانشکده مهندسی علوم آب، دانشگاه شهید چمران اهواز

چکیده

به منظور ارزیابی اقتصادی رفتار گیاه ذرت دانه ای نسبت به استراتژی کم آبیاری موجی و یک در میان، پژوهشی در دشت جایدر شهرستان پلدختر طی سال زراعی ۱۴۰۰-۱۳۹۹ انجام شد. طرح آماری پژوهش، طرح فاکتوریل در قالب بلوک کامل تصادفی بود که شامل دو فاکتور در پنج و سه سطح بود: فاکتورA (پنج روش آبیاری جویچه ای) شامل آبیاری معمولی یا سنتی (C)، آبیاری موجی با نسبت قطع و وصل جریان یک به یک تا زمان تکمیل پیشروی (S_۱)، آبیاری موجی با نسبت قطع و وصل جریان دو به یک تا زمان تکمیل پیشروی (S_۲)، آبیاری یک در میان ثابت (FF) و آبیاری یک در میان متغیر (AF) و همچنین فاکتورB (سه رژیم آبیاری) شامل ۱۰۰ درصد نیاز آبی (I_۱۰۰)، ۸۰ درصد نیاز آبی (I_۸۰) و ۶۰ درصد نیاز آبی (I_۶۰) است. لذا تعداد تیمارهای آزمایشی ۱۵ و تعداد تکرارها نیز ۳ تکرار بود. نتایج نشان داد در روش های آبیاری، بیش ترین سود ناخالص و خالص نسبت به مقدار آب مصرفی، مربوط به روش آبیاری موجی s_۱ به ترتیب با مقادیر ۲۴/۲۰ و ۸۷/۹ هزار ریال بر متر مکعب است. در رژیم های مختلف آبیاری، بیش ترین سود ناخالص و خالص نسبت به مقدار آب مصرفی به ترتیب مربوط به (I_۸۰) با مقدار ۴۶/۱۹ هزار ریال بر متر مکعب و (I_۱۰۰) با مقدار ۲۹/۸ هزار ریال بر متر مکعب تعیین شد. نهایتا برای تیمارهای مختلف آبیاری، بیش ترین سود ناخالص و خالص نسبت به مقدار آب مصرفی مربوط به تیمار آبیاری S_۱ I_۶۰ به ترتیب با مقادیر ۵۳/۲۲ و ۷/۱۰ هزار ریال بر متر مکعب بود.

کلیدواژه ها

آبیاری جویچه ای, سود ناخالص و خالص, کم آبیاری, نیاز آبی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.