پیش بینی پراکنش خرچنگ مانگرو ( ۱۸۵۲, Macrophthalmus (Macrophthalmus) sulcatus (H. Milne Edwards در پاسخ به گرمایش جهانی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه محیط زیست جانوری، دوره: 13، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_AEJO-13-4_033
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 95
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سنا شریفیان

گروه زیست شناسی دریا، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران

احسان کامرانی

گروه شیلات، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران

هانیه سعیدی

گروه جانورشناسی دریا، موسسه تحقیقاتی و موزه تاریخ طبیعی Senckenberg، فرانکفورت، آلمان

چکیده

خرچنگ­ های خانواده Macrophthalmidae نقش اکولوژیکی مهم در زنجیره غذایی مانگروها ایفا می­ کنند. در این مطالعه، با استفاده از روش مدل ­سازی MaxEnt، پراکنش اخیر و آینده گونه Macrophthalmus (Macrophthalmus) sulcatus مدل­ سازی شد. مشاهدات پراکنش گونه از پایگاه ­های داده ­ای برخط، مقالات، و جمع ­آوری ­های موزه ­ای، به دست آمد. دمای سطح آب دریا و عمق مهم ­ترین محرک­ های پراکنش خرچنگ مانگرو بودند. در مدل­ سازی اخیر، مناسب ­ترین محیط­ ها عمق کم ­تر از ۳۲/۳۴ متر، دمای ۲۷/۸۲ (درجه سانتی گراد)، شوری ۴۰/۴۴-۱۱/۰۲ (پی پی ام) و سرعت جریان ۰/۰۴ (متر بر ثانیه) و در  مدل ­سازی آینده، نواحی ساحلی با عمق کم ­تر از ۴۴/۳۳ متر، دمای ۲۸/۸۶ (درجه سانتی گراد)، شوری ۳۸/۷۷ (پی پی ام) و سرعت جریان ۰/۰۱ (متر بر ثانیه) بود. مدل­  سازی آینده نشان داد که این گونه در پاسخ به تغییرات آب ­و هوایی، گستره پراکنش خود در آینده را محدود خواهد کرد و گسترش محیط­  های با شرایط زیستگاهی پایین برای گونه، از ۲۳/۵۲ به ۲۷/۲۷ درصد، و کاهش محیط­ های با شرایط زیستگاهی متوسط از ۳۸/۲۳ به ۳۳/۳۳ درصد در آینده، مشاهده خواهد شد. در نهایت تفسیر خروجی MaxEnt، آسیب­ پذیری خرچنگ­ مانگرو را به تغییرات آب­ و هوایی در آینده، با توجه به محدود شدن پراکنش آینده، نشان داد و این که آن­ ها­ چگونه ممکن هست به تغییرات در شرایط آب­ و هوایی، از طریق محدود شدن پراکنش خود، پاسخ دهند.

کلیدواژه ها

مدل سازی MaxEnt, پراکنش جهانی, دما, عمق

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.