بررسی اثر تداخلی شوری و مسمومیت آمونیاکی بر بعضی فاکتورهای خونی و فعالیت آنتی اکسیدانی در واکنش های استرس اکسیداتیو ماهی تیلاپیا (Oreochromis niloticus)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه محیط زیست جانوری، دوره: 13، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_AEJO-13-4_023
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 111
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جواد معتمدی تهرانی

گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

رحیم پیغان

گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

علی شهریاری

گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

محمد راضی جلالی

گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

عیسی ابراهیمی

گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

پژوهش حاضر به منظور بررسی اثر متقابل مسمومیت حاد و تحت حاد با آمونیاک در سطوح مختلف شوری صفر، ۴، ۸ و ۱۲ گرم در لیتر بر برخی شاخص ­های خون شناسی و استرس اکسیداتیو خون ماهی تیلاپیای نیل طراحی شد. به این منظور، ۳۶۰ قطعه ماهی (۳۲/۷±۵۷/۱۶ گرم) به ­طور تصادفی در ۱۲ تیمار (هر کدام در سه تکرار) تقسیم شدند. در پایان دوره آزمایش (۹۶ ساعت) مقدار هموگلوبین، هماتوکریت، تعداد گلبول قرمز، میزان آنزیم کاتالاز (CAT)، سوپر­اکسید دیسموتاز (SOD) و گلوتاتیون احیاء (GSH) سرم خون ماهیان اندازه­ گیری شد. طبق نتایج میزان LC۵۰ در ۹۶ ساعت آمونیاک ۰/۸۶ میلی گرم در لیتر بود. نتایج نشان داد که در میزان هماتوکریت، هموگلوبین، گلوتاتیون احیاء، سوپر­اکسید دیسموتاز و کاتالاز کاهش معنی­ داری بین تیمار مسمومیت آمونیاک حاد، شوری صفر و تیمار مسمومیت تحت حاد و شوری صفر نسبت به تیمار شاهد وجود داشت (۰/۰۵> P). نتایج نشان داد که افزایش سطوح شوری در تیمار­های تحت آزمایش، باعث کاهش میزان کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز شد (۰/۰۵> P). به طور کلی نتایج نشان می ­دهد که مسمومیت با آمونیاک احتمالا با تولید رادیکال­ های آزاد باعث تضعیف سیستم آنتی اکسیدانی ماهی تیلاپیا می ­شود. از طرفی افزایش شوری با کاهش سمیت آمونیاکی منجر به کاهش استرس اکسیداتیو ­شده است.

کلیدواژه ها

مسمومیت آمونیاک, شوری, تیلاپیا, هموگلوبین, استرس اکسیداتیو

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.