بررسی دوریختی جنسی با استفاده از صفات اندازشی و پارامترهای رشد در خرچنگ ویولن زن Austruca sindensis (Alcock, ۱۹۰۰)، در ساحل شرق بندرعباس

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه محیط زیست جانوری، دوره: 14، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_AEJO-14-3_032
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 124
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا ماندگاری

گروه شیلات، دانشکده علوم و فنون دریایی و جوی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران

احسان کامرانی

گروه شیلات، دانشکده علوم و فنون دریایی و جوی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران

محسن صفائی

گروه شیلات، دانشکده علوم و فنون دریایی و جوی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران

مجتبی نادری

گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

مسلم دلیری

گروه شیلات، دانشکده علوم و فنون دریایی و جوی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران

چکیده

هدف از این مطالعه بررسی دوریختی جنسی در صفات اندازشی و پارامترهای رشد خرچنگ Austruca sindensis به مدت ۱۲ ماه از دی ماه ۱۳۹۶ تا آذر ۱۳۹۷ در ساحل شرق بندرعباس(پشت فرودگاه) بود. نمونه ها بعد از جمع آوری به منظور مطالعات بعدی به آزمایشگاه زیست شناسی دانشگاه هرمزگان منتقل شدند. روی هم رفته ۸۵۷ عدد نمونه (۴۷۵ عدد خرچنگ نر و ۳۸۲ عدد خرچنگ ماده) جمع ­آوری شد. براساس نتایج، میانگین پهنای کاراپاس جنس نر (۲/۵۲±۹/۴۸ میلی ­متر) بیش تر از میانگین پهنای کاراپاس جنس ماده (۱/۸۴±۸/۴۷ میلی­ متر) به دست آمد (۰/۰۵> P). از بین پارامترهای مورد بررسی نسبت پهنای پنجمین و ششمین بند آبدمن به طور معنی داری در جنس ماده بیش تر از جنس نر به دست آمد (۰/۰۵> P). نوع رشد در خرچنگ نر و ماده به صورت آلومتریک منفی مشاهده شد. هم چنین میزان شیب رگرسیون جنس نر (۲/۹۲) به طور معنی داری بیش تر از جنس ماده (۲/۷۲) محاسبه شد (۰/۰۵> P). در این تحقیق عرض کاراپاس مجانب (CW∞)، سن فرضی در طول صفر، طول عمر برای جنس نر ۲۳ میلی متر، ۰/۱۳- و ۲/۶ سال و برای جنس ماده ۱۹/۸ میلی متر، ۰/۱- و ۱/۹ سال برآورد گردید. از طرفی سرعت رشد و میزان مرگ و میر در جنس ماده بیش تر از جنس نر برآورد شد. میزان فاکتور وضعیت جنس نر (۰/۰۰۶±۰/۰۴۲) به طور معنی داری بیش تر از میزان فاکتور وضعیت جنس ماده (۰/۰۰۶±۰/۰۳۴) به دست آمد (۰/۰۵> P). هم چنین تغییرات در میزان فاکتور وضعیت با تغییرات درجه حرارت هم سو بود.

کلیدواژه ها

دوریختی جنسی, پارامترهای رشد, فاکتور وضعیت, Austruca sindensis

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.