شناسایی miRNA ها و ژن های هدف آن ها در Phaseolus vulgaris L. تحت تنش خشکی و PGPR
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: فصلنامه علوم گیاهان زراعی ایران، دوره: 53، شماره: 4
- کد COI اختصاصی: JR_IJFCS-53-4_001
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 227
نویسندگان
دانش آموخته گروه زراعت واصلاح نباتات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
دانشیارگروه زراعت واصلاح نباتات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
استادیار گروه زراعت واصلاح نباتات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
دانشیار گروه زراعت واصلاح نباتات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
استاد موسسه تحقیقات خاک و آب کشور
چکیده
باکتری های محرک رشد گیاه (PGPR) با تعدیل بیان miRNA، بهبود ریشه و باعث تحمل خشکی میشوند. جهت بررسی اثر توام miRNA و PGPR بر تحمل به خشکی لوبیای معمولی در یک آزمایش فاکتوریل کاملا تصادفی در سه تکرار، ژنوتیپهای صدری و یاس در شرایط خشکی ۳۰% و FC = ۶۰% و PGPR (تلقیح با جدایه اول، دوم و مخلوط دو جدایه) بههمراه شاهد بررسی شدند. تنش خشکی پنج هفته پس از کاشت اعمال (به مدت ۱۰ روز) شد و سپس از سه برگچه دوم و ریشه نمونهگیری شد. نتایج نشان داد که PGPRها منجر به پایداری غشا، بهبود ریشه و... میشوند. miRNA های دخیل در خشکی بر اساس همولوژی بین EST های NCBI و miRNA هایmiRBase باBLASTn شناسایی شدند. miRNA ها متعلق به خانواده های miR۴۰۸، miR۵۰۲۱، miR۵۵۶۵e و miR۹۵۵۹هستند و در رشد، تحمل به تنش و ... نقش دارند. مشاهده شد که میزان بیان miR۹۵۵۹-۳P در شرایط خشکی و تلقیح باکتری در گیاه حساس و متحمل به خشکی کاهش یافت. در حالت عدم تلقیح باکتری، میزان بیان miR۹۵۵۹-۳P در گیاه حساس بیشتر بود. احتمالا در گیاه حساس، miR۹۵۵۹-۳P با نقش تنظیم کنندگی منفی و هدف قرار دادن درصد بیشتری از ژنهای هدف، باعث افزایش حساسیت به تنش شد، اما گیاه متحمل با یک نمایش تنظیمی خاص و کاهش بیان miR۹۵۵۹-۳باعث کاهش تخریب رونوشت هایmiR۹۵۵۹-۳P، بیان بیشتر ژن هدف و بهبود تحمل به تنش شد. با توجه به اینکه PGPRها با تعدیل بیانmiRNA منجر به تحمل خشکی و افزایش تولید گیاه می شوند، استفاده از آن ها به عنوان کود زیستی یک روش جایگزین مناسب کود شیمیایی میباشد.کلیدواژه ها
تنش خشکی, EST, miRNA, PGPR, Phaseolus vulgaris Lاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.