تبیین اشتغال پذیری از طریق انطباق پذیری، خودکارآمدی کاریابی، ادراک پیچیدگی و آمادگی برای شانس: یک مدل میانجی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای مشاوره، دوره: 22، شماره: 85
  • کد COI اختصاصی: JR_COUN-22-85_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 100
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیرصالح امین جعفری

Ph.D. student, Department of counseling, Faculty of Education and Psychology, University of Isfahan, Isfahan, Iran.

پریسا نیلفروشان

(Corresponding Author), PhD Counseling ,Associate Professor, Department of counselling, Faculty of Education and Psychology, University of Isfahan, Isfahan, Iran.

محمدرضا عابدی

University of Isfahan

چکیده

هدف: هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین انطباق­پذیری مسیر شغلی و اشتغال­پذیری با میانجی­گری متغیرهای خودکارآمدی کاریابی، ادراک پیچیدگی و آمادگی برای شانس در میان بیکاران ایرانی بود. روش: داده­ها در این پژوهش از طریق نمونه­گیری داوطلبانه و بر روی یک نمونه­ی ۷۱۹ نفری از بیکاران ایرانی گردآوری شد. داده­ها با استفاده از تحلیل مدل سازی معادلات ساختاری تحلیل شد. جمع­آوری داده­ها از طریق مقیاس انطباق­پذیری مسیر شغلی، مقیاس خودکارآمدی کاریابی، شاخص­ ادراک پیچدگی، شاخص آمادگی برای شانس و مقیاس اشتغال­پذیری انجام شد. یافته­ها: نتایج  نشان داد ضریب تاثیر انطباق­پذیری مسیر شغلی بر خودکارآمدی کاریابی (۰۰۱/۰> p و ۷۵/۰= γ)، ادراک پیچیدگی (۰۰۱/۰> p و ۶۴/۰= γ) و آمادگی برای شانس (۰۰۱/۰> p و ۸۸/۰= γ) به لحاظ آماری معنادار است. علاوه­براین، ضریب تاثیرخودکارآمدی کاریابی (۰۰۱/۰> p و ۳۹/۰= β)، ادراک پیچیدگی (۰۰۱/۰> p و ۱۷/۰ = β) و آمادگی برای شانس (۰۰۱/۰> p و ۶/۰= β) براشتغال­پذیری بعنوان متغیر وابسته­ی درون­زا از نظر آماری معنادار است. همچنین انطباق­پذیری مسیر شغلی با اشتغال­پذیری به طور غیرمستقیم از طریق این متغیرها رابطه داشت. نتیجه­گیری:  به­طور کلی، با توجه به یافته این پژوهش مبتنی بر وجود رابطه غیر مستقیم بین انطباق پذیری مسیر شغلی و اشتغال پذیری، بایستی خاطر نشان کرد که برای افزایش اشتغال­پذیری نه تنها توجه به انطباق­پذیری ضروری است بلکه توجه به راهبردهای افزایش خودکارآمدی کاریابی، ادراک پیچیدگی مبتنی بر سیستم تفکر باز و نیز افزایش آمادگی برای شانس اهمیت دارد.

کلیدواژه ها

Employability, Career adaptability, Complexity perception, Luck readiness, Job search self-efficacy, اشتغال پذیری, انطباق پذیری مسیرشغلی, ادراک پیچیدگی, آمادگی برای شانس, خودکارآمدی کاریابی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.