مدلسازی عملکرد کینوا (Chenopodium quinoa Willd.) تحت تاثیر تنش خشکی و رقابت علف های هرز
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: فصلنامه علوم گیاهان زراعی ایران، دوره: 53، شماره: 3
- کد COI اختصاصی: JR_IJFCS-53-3_002
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 310
نویسندگان
دانش آموخته گروه زراعت و اصلاح نباتات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
چکیده
کینوا شبهغلهای از خانواده تاجخروسیان است که درحال حاضر ،بهدلیل ارزش غذایی بالا و تحمل تنشها بهویژه خشکی و شوری، بهعنوان جایگزین مناسبی برای گیاهان با مصرف آب بالا مطرح است. از طرفی، علفهای هرز با رقابت بر سر عواملی مانند آب، نور و مواد معدنی با گیاه زراعی، همواره از عوامل محدودکننده عملکرد بودهاند. بنابراین جهت بررسی قدرت رقابتی کینوا با علفهای هرز در شرایط نرمال و تنش خشکی و نیز تعیین زمان لازم برای کنترل علفهای هرز، آزمایشی بهصورت کرتهای خردشده با چهار تکرار در کرج اجرا شد. سطوح آبیاری در کرتهای اصلی (۶۰، ۸۰ و ۱۰۰ میلیمتر تبخیر از تشتک تبخیر) و سطوح کنترل در کرتهای فرعی (صفر، هفت، ۱۴، ۲۸ روز کنترل و کنترل در تمام فصل) قرار گرفتند. بیشترین عملکرد دانه و عملکرد زیستی کینوا در آبیاری نرمال و کنترل کامل علف هرز و بهترتیب برابر با ۳۳۱ و ۱۲۶۲ گرم در متر مربع و کمترین آن ها در تنش شدید و عدم کنترل مشاهده شد و بهترتیب ۱۳۹ و ۷۲۳ گرم در متر مربع بود. در تیمار یک ماه کنترل و تنش ملایم، عملکرد دانه و عملکرد زیستی بهترتیب برابر با ۲۹ و ۲۵/۱۰۱۰ گرم در متر مربع بود که نشان میدهد، با وجود قدرت رقابتی علفهای هرز تابستانه، کینوا در تنش خشکی توان رقابتی مناسبی داشته است و درصورت یک ماه کنترل علفهای هرز، عملکردی نزدیک به کنترل کامل حاصل میشود. در برازش عملکرد دانه به مدل لجستیک، بیشترین و کمترین مقادیر پارامترهای y۰ و a، یعنی حد بالا و پایین، بهترتیب در آبیاری نرمال و تنش شدید مشاهده شد و ولی بیشترین و کمترین مقدار پارامتر GDD۵۰ بهترتیب در تنش شدید و آبیاری نرمال بهدست آمد.کلیدواژه ها
دوره بحرانی, عملکرد زیستی, کمآبیاری, کنترل علف هرز, مدلسازیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.