اثر منابع مختلف کود بر رشد، عملکرد علوفه و شاخص های سودمندی کشت مخلوط کاسنی-یونجه یکساله

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه علوم گیاهان زراعی ایران، دوره: 53، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFCS-53-3_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 290
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهرنوش گرشاسبی

دانش آموخته گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه دولتی شهرکرد، شهرکرد ، ایران

محمد رفیعی الحسینی

استادیار گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران

سینا فلاح

استاد گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد

علی اشرف جعفری

استاد پژوهش، بخش تحقیقات مرتع موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی ایران

شمسعلی رضازاده

استادیارگروه فارماکوگنوزی و داروسازی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، کرج، ایران

چکیده

به منظور بررسی اثر منابع مختلف کود و ترکیب­های مختلف کشت مخلوط بر خصوصیات اگرومورفولوژیکی و عملکرد علوفه کاسنی (Cichorium intybus L.) و یونجه یکساله (Medicago scutellata)، آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی بهبهان به اجرا درآمد. فاکتور اول شامل نوع نهاده تغذیه­ای در سه سطح کود شیمیایی (اوره + سوپرفسفات تریپل)، کود آلی (ورمی­کمپوست) و کود تلفیقی (کود زیستی نیتروکسین + فسفات بارور۲+ ۵۰% کود شیمیایی) و فاکتور دوم، ترکیب­های مختلف کشت در پنج سطح شامل کشت خالص کاسنی، کشت خالص یونجه اسکوتالاتا، یک ردیف کاسنی: یک ردیف یونجه، یک ردیف کاسنی: دو ردیف یونجه و دو ردیف کاسنی: یک ردیف یونجه بودند. ارتفاع بوته، تعداد شاخه فرعی، تعداد برگ در بوته، شاخص کلروفیل، شاخص سطح برگ، عملکرد خشک علوفه و شاخص­های ارزیابی کشت مخلوط شامل نسبت برابری زمین (LER)، کاهش یا افزایش عملکرد واقعی (AYL) و شاخص سودمندی (IA) کشت مخلوط، صفات مورد مطالعه بودند. نتایج آزمایش نشان داد که تیمارهای مختلف بر صفات مورد مطالعه گیاهان تاثیر معنی­داری داشت. بیشترین عملکرد علوفه خشک کاسنی و یونجه (به ترتیب چهار و ۶/۴ تن در هکتار) در تیمار تک­کشتی و منبع کود شیمیایی حاصل شد که با تک­کشتی و منابع کودی ورمی­کمپوست و تلفیقی اختلاف معنی­داری نداشت. با توجه به مجموع عملکرد دو گیاه در کشت مخلوط و شاخص­های ارزیابی کشت مخلوط در این آزمایش، نسبت­های مخلوط جایگزینی­کاسنی: یونجه با منابع کودی ورمی­کمپوست و کود تلفیقی با نسبت برابری زمین بالاتر از یک و سودمندی نسبی مثبت، نشان دهنده برتری و موفقیت کشت مخلوط در مقایسه با  تک­کشتی این محصولات می‎باشد.

کلیدواژه ها

شاخص سطح برگ, شاخص کلروفیل, کشت خالص, کود زیستی, نسبت برابری زمین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.