اوضاع سیاسی کردستان ایران و عثمانی و تاثیرآن بر جنبش شیخ عبیدالله نهری در دوره قاجار
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: دوفصلنامه تاریخ ایران، دوره: 16، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_IRHJ-16-1_006
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 371
نویسندگان
دانش آموخته دکتری تاریخ ایران بعد از اسلام، دانشکده حقوق و علوم اجتماعی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران (نویسنده مسئول).
استاد گروه تاریخ، دانشکده حقوق و علوم اجتماعی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.
چکیده
جنبش شیخ عبیدالله نهری (شمزینی) در سال ۱۲۹۷ق (۱۸۸۰م) در دوره ناصرالدین شاه قاجار به وقوع پیوست. برای درک بهتر زوایای وقوع این جنبش و زمینههای شکلگیری آن باید اوضاع سیاسی مناطق کردنشین ایران و عثمانی را بهدقت بررسی کرد. این پژوهش با استفاده از روش توصیفی تبیینی و با تجزیه و تحلیل دادهها و اطلاعاتی که به شیوه کتابخانهای و اسنادی گرد آمدهاند، در پی پاسخ به این سوال است که اوضاع سیاسی مناطق کردنشین ایران و عثمانی چه تاثیری بر شکلگیری جنبش شیخ عبیدالله نهری داشته است؟ با توجه به نتایج تحقیق، موقعیت جغرافیایی عشایر مناطق کردنشین، سیاست ضعیف و ناتوانی دولت مرکزی در برقراری نظم و امنیت و همچنین رفتارهای ظالمانه و چپاولگرانه حکام محلی و مالیاتگیریهای بیبرنامه آنها و مواردی از این دست باعث شد اوضاع کردستان ایران و عثمانی نابهسامان و آشفته گردد و مردم این مناطق برای رهایی از وضعیت موجود دست به شورشهایی بزنند. در این بین شیخ عبیدالله نهری، بهعنوان رهبر مذهبی کردها، در واکنشی اعتراضی به یک حرکت سیاسی قابل تامل دست زد.کلیدواژه ها
کردستان, نابسامانی, جنبش, ایران, عثمانیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.