واکاوی انتقادی جایگاه احادیث اسلامی در جهان بینی عنصرالمعالی با تاکید بر روایت کرامت انگاری دفن دختران

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: جهان بینی عنصر المعالی و آموزه های فرهنگی تربیتی در قابوسنامه
  • کد COI اختصاصی: OQCONF01_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 286
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید مهدی رحمتی

استادیار گروه الهیات (علوم قرآن و حدیث) دانشگاه گنبد کاووس، دانشکده علوم انسانی، ایران، گنبد کاووس

چکیده

بسیاری از ادیبان پارسی زبان مسلمان در جهت تبیین اندیشه های خود از مضامین دینی سود جسته و شناخت صحیح جهان بینی حاکم بر منظومه فکری ایشان در گرو واکاوی کیفیت بهر ه مندی آنان از آیات قرآن و روایات اسلامی است. در میان آثار ادبی متقدم زبان فارسی اندرزنامه حاکم و حکیم آل زیار نیز از این مهم غفلت ننموده و با بهره گیری هدفمند از معجزه ی خاتم و روایات اسلامی، عنصر تعلیم را به شیوایی و رسایی کم نظیر به نمایش گذارده است. تحقیق کتابخانه ای حاضر با آگاهی از گستره ی پژوهش در عرصه ی جایگاه دین در قابوسنامه، با توصیف و تحلیل انتقادی باب بیست و هفتم این نصیحت نامه، تاثیرپذیری جهان بینی قابوسنامه از مضامین روایی را کاویده است. یافته های تحقیق بیان گر آن است که قابوسنامه افزون بر تاثیرپذیری از گنجینه حکمت ایرانیان، به صورت وسیعی از احادیث اسلامی نیز بهره مند شده است. استفاده ای که گاه با یادکرد متن روایات اسلامی همراه بوده و گاه تنها نشان مضامین روایی را به همراه دارد. عنصرالمعالی در کاربست روایات بیش از آن که بر اصالت سنجی آن ها تکیه کند، اصل را بر صدور احادیث و معناپردازی آن براساس مفاهیم ارتکازی نموده، تحلیل و تمرکز بر روایت کرامت انگاری دفن دختران شاهد بر این مدعاست.

کلیدواژه ها

احادیث اسلامی قابوس نامه، جهان بینی، دفن البنات

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.