بررسی زمینهها و عوامل تاریخی تحول ادبی در ایران (از آغاز قاجار تاپایان پادشاهی ناصرالدین شاه)

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: نخستین همایش ملی ادبیات فارسی و پژوهشهای میان رشته ای
  • کد COI اختصاصی: NCPLIR01_191
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 801
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجتبی خلیفه

عضو هیات علمی گروه تاریخ دانشگاه بیرجند

امین تریان

دانشجوی کارشناسی ارشد تاریخ دانشگاه بیرجند

چکیده

ادبیات فارسی دری از سده های نخستین هجری تا روزگار کنونی تحولات مختلفی را از سر گذراند؛ اما تحول ادبی عصر قاجار که با سرعت و ژرفای بیشتری صورت گرفت متفاوت از آن دگرگونیها بود. در این دوران ارتباط با غرب، ترجمه و ساده نویسی را الزامی کرد. در درون ایران نیز کسانی که از اوضاع زمان آگاهی داشتند مغلق نویسی را رها کردند و کوشیدند، ساده تر بنویسند. ورود صنعت چاپ از غرب، گسترش چاپ کتابو به دنبال آن شکل گیری روزنامه ها که برای مردم و به زبان مردم نوشته می شدند به ساده نویسی منجر شد. تاسیس دارالفنون تهران و تبریز،و دیگر مدارس به سبک جدید، کم کم دست مکتبداران دلباخته ی زبان عربی را از آموزش سواد کوتاه کرد. روشنفکران بزرگی چون میرزا فتحعلی آخوندزاده و میرزا آقاخان کرمانی پای به میدان ادب نهادند؛ نظرات نوینی را مطرح، و سنت ادبی و ادب سنتی فارسی را نقد کردند؛ این خودنخستین نمونه های نقد ادبی جدید بود. انواع ادبی جدیدی چون رمان و نمایشنامه نیز در این دوره و در ارتباط با غرب شکل گرفت. این تحولات باعث شد که در دوران مشروطه با ادبیات فارسی متفاوتی با دوران آقامحمدخان روبرو شویم. این پژوهش در پی آن است تا زمینه ها و عوامل این تحول ادبی را - از آغاز قاجار تا پایان پادشاهی ناصرالدین شاه (1174-1275 ش./ 1795-1896 م.)- بررسی کند.

کلیدواژه ها

تحول ادبی، قاجارها، مدارس جدید، صنعت چاپ

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.