همیاری و تعامل زبان فارسی و دین اسلام در شبه قاره

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: نخستین همایش ملی ادبیات فارسی و پژوهشهای میان رشته ای
  • کد COI اختصاصی: NCPLIR01_170
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 908
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی اکبر سام خانیانی

استادیار دانشگاه بیرجند

ابراهیم محمدی

استادیار دانشگاه بیرجند

اعظم نظری

دانشجوی کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی

چکیده

سرزمین وسیع شبه قاره هند برای قرن ها با ایران هم مرز بوده است و از نظر سیاسی نیز تداخل حوز ه حاکمیت داشته اند. در دوره اسلامی حدود 800 سال این سرزمین بوسیله دوستداران ادبیات فارسی و ایران اداره می شد. اولین بار به طور جدی زبان فارسی توسط محمود غزنوی به بهانه اشاعه اسلام و گسترش اسلام وارد سرزمین هند شد و دین مبین اسلام عاملی برای توسعه زبان و ادبیات فارسی و فرهنگ ایرانی در سرزمین هند شد اما با گذشت زمان این زبان و ادبیات فارسی بودکه قوی ترین عامل و ابزار بر ای ترویج دین اسلام و مهمترین عنصر تشیید و تحکیم علاقه و ولع مذهبی در قلوب احاد مردم هند قرار گرفت . در حقیقت زبان فارسی و دین اسلام مکمل یکدیگر بودند و عدم وجود یکی از آنها مانع گسترشدیگری در شبه قاره می شد. زبان فارسی و اسلام دوشادوش یکدیگر در شبه قاره توسعه و گسترش یافتند و برای دو قرن همکاری و تعامل نزدیکی با هم داشتند، به همین خاطر اسلام در شبه قاره و تاریخ پیوند خورده اش با ادبیات فارسی قابل تفکیک نیست . مطالعه زبان فارسی در شبه قارهمطالعه فرهنگ و معارف اسلامی است و مطالعه فرهنگ و معارف اسلامی در هند مستلزم جستجو و کنکاش درآثار و کتب زبان فارسی است.

کلیدواژه ها

زبان و ادبیات فارسی، اسلام، شبه قاره، همیاری،گسترش

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.