ارتباط بین ویژگی های شخصیتی و تنش شغلی با میزان فرسودگی شغلی اعضای هیات علمی دانشگاه های علوم پزشکی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: دوماهنامه راهبردهای آموزش در علوم پزشکی، دوره: 10، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_EDCBM-10-6_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 108
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نادر بهلولی

Faculty of Management, University of Science Research Branch, Tehran, Iran

طاهر پذیریه

Faculty of Management, University of Science Research Branch, Tehran, Iran

چکیده

زمینه و اهداف: ۴۰ درصد افراد در جوامع پیشرفته به فرسودگی شغلی مبتلا هستند. فرسودگی شغلی ناشی از تنیدگی و فشارهای عصبی است که در نقش سازمانی فرد موثر است. لذا هدف از این مطالعه، بررسی ارتباط بین ویژگی های شخصیتی و تنش شغلی با میزان فرسودگی شغلی اعضای هیئت علمی دانشکده های علوم پزشکی کشور است. روش بررسی: مطالعه حاضر پژوهشی توصیفی از نوع مقطعی و همبستگی است که ۲۳۱ نفر از کلیه اعضای هیئت علمی مشغول به تدریس در دانشکده های علوم پزشکی کشور در سال تحصیلی ۱۳۹۵-۱۳۹۴ را شامل می شود. از آن میان ۱۳۶ نفر حجم نمونه با جدول مورگان تعیین شد. جمع آوری داده ها با استفاده از سه پرسش نامه استاندارد (پرسش نامه فرسودگی شغلی ماسلاچ، پرسش نامه نئو فرم کوتاه مک کرا و کاستا و پرسش نامه تنش شغلی) انجام شد. داده ها هم در دو بخش آمار توصیفی و استنباطی تحلیل شدند. یافته ها: بین عوامل تنش فردی و عوامل تنش سازمانی با فرسودگی شغلی رابطه معنی داری وجود دارد. همچنین بین ویژگی های شخصیتی با فرسودگی شغلی، تنش فردی و تنش سازمانی رابطه معنی داری وجود دارد. بین ویژگی های جمعیت شناسی با تنش فردی، تنش سازمانی و فرسودگی شغلی هیچ رابطه ای وجود نداشت؛ اما زنان و مردان از نظر ویژگی های شخصیتی تفاوت داشتند. زنان نسبت به مردان گشودگی، مقبولیت و وظیفه شناسی بیشتری داشتند. نتیجه گیری: در فرسودگی شغلی اعضای هیئت علمی دانشگاه های علوم پزشکی کشور، عوامل تنش فردی و سازمانی موثر است. این تاثیر با ویژگی های جمعیت شناسی هیچ ارتباطی ندارد. همچنین ویژگی های شخصیتی اعضای هیئت علمی دانشگاه های علوم پزشکی در فرسودگی شغلی آنها موثر است. علاوه بر این استادان زن نسبت به استادان مرد گشودگی، مقبولیت و وظیفه شناسی بیشتری داشتند.

کلیدواژه ها

personality traits, job stress, job burnout, Medical Sciences, ویژگی های شخصیتی, تنش شغلی, فرسودگی شغلی, علوم پزشکی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.