نمادهای طبیعت در شعر اخوان و بدر شاکر السیاب

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: نخستین همایش ملی ادبیات فارسی و پژوهشهای میان رشته ای
  • کد COI اختصاصی: NCPLIR01_144
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 7491
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابراهیم محمدی

استادیار زبان و ادبیات فارسی دانشگاه بیرجند

عبدالرحیم حقدادی

استادیار زبان و ادبیات فارسی دانشگاه بیرجند

مرضیه ماهوکی

دانشجوی کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه بیرجند

چکیده

توجه به طبیعت همواره در شعر شاعران دیده می شود، اما برخی از شاعرانی که نگاه سمبولیک به طبیعت دارند، معتقدند در ورای هر چیزی در طبیعت رازی نهفته است . درشعر معاصر فارسی و عربی به خاطر شرایط سیاسی،و فرهنگی مشابه ، وصف طبیعت یکی از مضامین مشترک است . طبیعت و نماده ای طبیعی از جمله برف، باران، گل ها و ... در شعر معاصر فارسی و عربی از جمله در شعر نیما، اخوان، شاملو، بدر شاکرالسیاب، آدونیس، جبران خلیل جبران و ... کارکرد نماد شناختی پر رنگی دارد . اخوان در اشعار برف،زمستان، آنگاه پس از تندر ، باغ من ، اتدوه، آواز چگور و... با استفاده از این نمادها، سروده های سمبولیستی قابل توجهی خلق کرده است و در قالب آن هاافکار سیاسی - فلسفی خود را به خوبی به تصویر کشیده است. در شعر معاصر عربی نیز السیاب برای گریز از تنهایی و نا امیدی به طبیعت پناه می برد و در اشعار انشوده المطر، احتراق، صیاح البط البری ، سفر ایوب از این نمادهای طبیعی برای بیان دغدغه های اجتماعی عصر خود بهره برده و تصویری از جهان دلخواه خود ارائه کرده است. گرچه در زمینه بررسی تطبیقی طبیعت گرایی در شعر شاعران معاصر فارسی وعربی آثاری نوشته شده است اما این موضوع در شعر اخوان ثالث و بدر شاکر سیاب بررسی نشده است . مقاله حاضر به بررسی کارکرد نمادشناختی طبیعت و نمادهای طبیعی در شعر این دو شاعر می پردازد. تحلیل چگونگی استفاده از این نمادهای طبیعی برای بیان مقاصد مختلف و تبیین تفاوت های موجود و دلایل آن، می تواند کارکرد نماد شناختی طبیعت را در شعر معاصر فارسی و عربی بیشتر تبیین کند.

کلیدواژه ها

ادبیات فارسی، ادبیات عربی، ادبیات تطبیقی ، طبیعت، اخوان ثالث، بدر شاکر السیاب

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.