بررسی تاثیرمولفه های هوش هیجانی بر رضایت شغلی معلمان شهرستان گنبد کاووس در سال ۱۴۰۰-۱۴۰۱
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: دهمین همایش علمی پژوهشی علوم تربیتی و روانشناسی، آسیب های اجتماعی و فرهنگی ایران
- کد COI اختصاصی: PSCONF10_335
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 188
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد، موسسه آموزش عالی شمس، گلستان، گنبدکاووس
دانشجوی کارشناسی، موسسه آموزش عالی شمس، گلستان، گنبدکاووس
چکیده
هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیرمولفه های هوش هیجانی بررضایت شغلی در مدارس گنبد کاووس است. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش اکتشافی-توصیفی است و جامعه آماری آن معلمان گنبد کاووس هستند. تعداد جامعه آماری ۸۰۰ نفر می باشد و حجم نمونه آماری با استفاده از جدول مورگان ۲۶۰ نفر به روش غیراحتمالی دردسترس انتخاب شدند. در پژوهش حاضر برای گرد آوری داده های اولیه از روش میدانی استفاده شد و ابزار جمع آوری داده های اولیه پرسشنامه پنج گزینه ای لیکرت بوده و برای گرد آوری داده های ثانویه از روش کتابخانه ای استفاده شده است. اعتبار پرسشنامه از روش اعتبار محتوا و اعتبار صوری استفاده شده است و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ محاسبه گردیده است که پایایی کل آن برابر با ۰/۹۶ می باشد. فرضیات این تحقیق عبارتند از تاثیر هوش هیجانی بر رضایت شغلی، تاثیر مولفه خودآگاهی هوش هیجانی بر رضایت شغلی، تاثیر مولفه خود تنظیمی هوش هیجانی بر رضایت شغلی، تاثیر مولفه خود انگیزشی هوش هیجانی بر رضایت شغلی، تاثیر مولفه همدلی هوش هیجانی بر رضایت شغلی، تاثیر مولفه مهارت اجتماعی هوش هیجانی بر رضایت شغلی. برای آزمون فرضیات تحقیق از روش مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار PLS Smart استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که فرضیات تحقیق مورد تایید هستد.کلیدواژه ها
هوش هیجانی(خودآگاهی، خود تنظیمی، خود انگیزشی، همدلی، مهارت اجتماعی)- رضایت شغلیمقالات مرتبط جدید
- بررسینقش اختلالات یادگیری در وضعیت عملکرد تحصیلی دانش آموزان
- بررسی نقش اخلاق در هوش مصنوعی و چالش ها و راه حل های آن
- رابطه اسکیزوفرنی با اختلال یادگیری در دانش آموزان
- اثربخشی آموزش واقعیت درمانی بر نگرش های ناکارآمد و باورهای وسواسی در دانش آموزان دارای اختلالات یادگیری شهر دامغان
- تاثیرات روانشناختی استفاده از فناوری های دیجیتال بر سلامت روانی و نقش والدین در پیشگیری از اعتیاد دیجیتال
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.