بررسی منابع تعارض سازمانی در مؤسسات آموزشی (مطالعه موردی: دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج)

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی مدیریت، آینده نگری، کارآفرینی و صنعت در آموزش عالی
  • کد COI اختصاصی: IICMFEIHE01_028
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2531
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید صادقی بروجردی

دانشیار دانشگاه کردستان

بیژن خزدوزی

هیئت علمی دانشکده علوم انسان دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج

کاوه حسنی

کارشناس ارشد مدریرت بازرگانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج

صلاح نقشبندی

گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه آزاد اسلامی سما، واحد سنندج

چکیده

تعارض در دانشگاه پدیده ای است که بیش ار هر موضوع گروهی دیگر افکار مدیران و کارکنان را به خود جلب کرده است. لذا آگاهی از عوامل و منابع ایجاد کننده تعارض در دانشگاه ها و واحدهای آموزشی می تواند در توسعه و اشاعه علم وبرخورداری از جامعه علمی پویا نقش اساسی داشته باشد. بر این اساس در این پژوهش به بررسی منابع تعاض سازمانی از دیدگاه مدیران و کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج پرداخته شد. روش تحقیق از نوع توصیفی- اکتشافی بود. جامعه آماری کلیه اعضای رسمی و غیر رسمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج به تعداد 521 نفر بود و نمونه تحقیق با استفاده از جدول مورگان 220 نفر انتخاب شد. مؤلفه های منابع تعارض سازمانی از طریق منابع مختلف تعیین گردید و پس از تأیید روایی محتوایی توسط متخصصین در یک مطالعه مقدماتی ضریب همبستگی اعتبار سوالات برابر 0/88 تأیید شد. سپس جهت شناسایی منابع تعارض سازمانی از طریق تحلیل عاملی و روش مؤلفه های اصلی و چرخش واریماکس استفاده شد و از طریق تحلیل اکتشافی 10 عامل اصلی شناسایی و از طریق تحلیل عاملی تأییدی این 10 عامل مجدداً تأیید شد. روش های آماری به کار گرفته شده در این تحقیق از طریق نرم افزار لیزرل و spss، تحلیل اکتشافی و تحلیل عاملی تأییدی و تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی بود. یافته های تحلیل عامل حاکی از آن بود که 10 مؤلفه منابع تعارض سازمانی شامل اهداف ناسازگار، ارزشها و اعتقادات متفاوت، ابهام و تضاد نقش، مسائل ارتباطات، قوانین مبهم، تعارض اختیارات، سیستم ارزیابی و پاداش ناهماهنگ، استرس های شغلی، تضادهای وظیفه ای، نقص در سیستم اطلاعاتی دانشگاه با ارزش ویژه یا بالاتر از یک بدست آمد. همچنین نتایج تحلیل عاملی تأییدن نشان می دهد که تمامی شاخص های برازش مدل تأیید می شوند و در شناسایی منابع تعارض سازمانی مشخص شد که بین مدیران و کارمندان در موارد اهداف ناسازگار، ابهام و تضاد نقش، قوانین مبهم، سیستم ارزیابی و پاداش ناهماهنگ، استرسهای شغلی، نقص در سیستم اطلاعاتی دانشگاه تعارض وجود دارد. اما بین اعضای دانشگاه در بعدهای ارزشها و اعتقادات متفاوت، مسائل ارتباطات، تعارض اختیارات و تضادهای وظیفه ای تفاوت معنی داری وجود ندارد.

کلیدواژه ها

منابع تعارض، تعارض سازمانی، مدیران، کارکنان، دانشگاه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.