بررسی اخلاق کار و اقتصاد از دیدگاه قرآن و احادیث

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: چهارمین همایش ملی قرآن کریم سفینه النجاه عصر
  • کد COI اختصاصی: QURANSAFINEH04_049
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2466
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا جعفری

دانشجوی کارشناسی ارشد حقوق بین الملل، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغ

چکیده

اخلاق اقتصادی مجموعه ای از صفات و رفتارهایی است که به منظور دست یابی به رشد اقتصادی پایدار و مطلوب،سالم سازی فعالیت های اقتصادی و مصرف بهینه است و فرد مسلمان در پرتو اعتقادات دینی، خود را ملزَم به انجام دادنیا ترک کردن آن ها می داند. عناصر اخلاقی کار و تولید در آموزه های دینی بسیار گسترده است. تحقّق عینی این عناصر، از یکسو، زمینه ساز گسترش و بهینه سازی فعالیت های تولیدی و در نتیجه رشد اقتصادی است و از سوی دیگر، ضمنجهت دهی به فعالیت ها و سرمایه گذاری ها، سالم سازی آن ها را موجب می شود. اخلاق اقتصادی، بخشی از آموزه های اسلامی است که از یکسو، مؤلفه های رشد و توسعه اقتصادی و رفاه عمومی را ارائه می کند. از سوی دیگر، شیوه ها و عناصر مقابله با مفاسد و سالم سازی فعالیت های اقتصادی را برمی نمایاند و بستر لازم را برای رشد معنوی و سعادتابدی انسان نیز فراهم می سازد . در این مقاله به مطالعه اخلاق کار و جایگاه کار در اسلام و همچنین اخلاق اقتصادی و نقش آن از نظر قرآن و حدیث در توسعه اقتصادی پرداخته شده است و نتایج حاصل نشان می دهند، عناصر اخلاقی کارو تولید در آموزه های دینی بسیار گسترده است. تحقّق عینی این عناصر، از یکسو، زمینه ساز گسترش و بهینه سازی فعالیت های تولیدی و در نتیجه رشد اقتصادی است و از سوی دیگر، ضمن جهت دهی به فعالیت ها و سرمایه گذاری ها، سالم سازی آن ها را موجب می شود. از مهم ترین اصول اخلاقی در موفقیت های اقتصادی، مهار آمال و آرزوهای دراز وپرهیز از افزون روی در خیال پردازی است. در نظام ارزش گذاری اسلام، کار و تولید، نه امری صرفاً مادّی، بلکه عبادتی بزرگ و دارای ارزش ذاتی است؛ بدین معنا که کار و تولید، صرفاً مقدّمه کسب کردن سود و درآمد یا ضرورتی برای جلوگیری از فقر نیست، بلکه نفس کار کردن به سبب آثار مثبت اقتصادی، روحی و اخلاقی آن مطلوب است

کلیدواژه ها

اسلام، اخلاق اقتصاد، اخلاق کار، قرآن و حدیث

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.