بررسی رخساره و محیط رسوبی سازند شهبازان در حوضه لرستان

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های چینه نگاری و رسوب شناسی، دوره: 38، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JSSR-38-4_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 60
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پیمان رجبی

استادیار، گروه زمین شناسی، دانشگاه پیام نور، صندوق پستی ۱۹۳۹۵-۳۶۹۷ تهران، ایران

پرنیا عبدل نیا

دکترا، گروه زمین شناسی، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات فارس، شیراز، ایران

چکیده

سازند شهبازان با سن ائوسن میانی تا پسین بعد از فاز کوهزایی پیرنه، به دنبال پیشروی آب دریا در زیرپهنه لرستان و حوضه زاگرس چین‎‍خورده، نهشته شده است. لیتولوژی این سازند از دولومیت و آهک های دولومیتی با رنگ هوازده سفید تا قهوه ای ضخیم‎‍لایه، متخلخل و دانه شکری تشکیل شده است. برش دارابی ۲۸۹ متر، برش ماله‎‍کوه ۲۶۹ متر، برش لنگر ۷/۳۰۹ متر و برش چناره ۲۹۴ متر ستبرا دارند. در برش‎‍های دارابی، ماله‎‍کوه و لنگر مرز زیرین سازند شهبازان به صورت ناپیوسته بر توالی آواری سازند کشکان و با ناپیوستگی هم‎‍شیب در زیر سازند آسماری قرار دارد و تنها در برش چناره، مرز زیرین به صورت هم شیب بر سازند پاپده و با ناپیوستگی هم‎‍شیب در زیر سازند آسماری قرار دارد. براساس مطالعات رسوب‎‍شناسی در تاقدیس چناره، تاقدیس لنگر، تاقدیس پشت ‎‍جنگل (برش دارابی) و تاقدیس ماله‎‍کوه، ۱۲ ریزرخساره شناسایی شد که در پنج محیط رسوبی (کمربند رخساره‎‍ای) شامل دریای باز A، سد B، لاگون C، محیط پهنه جزرومدی D و بالای جزرومدی F نهشته شده‎‍اند. انتشار روزن‎‍بران کف‎‍زی ائوسن سازند شهبازان، نشان می‎‍دهد که نهشته‎‍های کربناته این سازند در شرایط گرمسیری تا نیمه‎‍‎‍گرمسیری و نورانی انباشته شده‎‍اند. حضور گسترده روزن‎‍بران کف‎‍زی بزرگ˓ جلبک‎‍های قرمز˓ خارپوست و حضورنداشتن مرجان های هرماتیپیک و جلبک‎‍های سبز، نشان‎‍دهنده رخساره فورآلگال و هترو‎‍تروف است. این محیط‎‍ها بخشی از یک پلاتفرم کربناته نوع رمپ با شیب یکنواخت در قسمت‎‍های رمپ داخلی و میانی اند.

کلیدواژه ها

محیط رسوبی, سازند شهبازان, زون لرستان, زاگرس چین‎‍خورده

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.