طراحی نانوذرات ترانوستیک هدفمند برپایه ی سیلیکای متخلخل مغناطیسی و بررسی اثرات ضدسرطانی آن ها در محیط برون تنی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه سلول و بافت، دوره: 14، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JCT-14-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 153
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اسیل کامل محمد موسوی

دانشجوی دکتری، گروه زیست شناسی، دانشکده ی علوم، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

احمدرضا بهرامی

استاد، گروه پژوهشی بیوتکنولوژی صنعتی، پژوهشکده ی زیست فناوری، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

امیر شکوه سلجوقی

استاد، گروه شیمی، دانشکده ی علوم، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

مریم مقدم متین

استاد، گروه پژوهشی تشخیص ها و درمان های نوین، پژوهشکده ی زیست فناوری، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

چکیده

هدف: سرطان کولورکتال (CRC)، دومین عامل مرگ و میر در دنیا محسوب می­شود و نانوذرات ترانوستیک با قابلیت درمانی و تصویربرداری به­صورت هم‫زمان به­عنوان بسترهای درمانی و تشخیصی در نظر گرفته می­شوند.  مواد و روش‫ها: در این مطالعه، نانوذرات متخلخل مغناطیسی (SPION-MSNs) با یک طراحی­ ویژه، به­منظور عدم آزادسازی داروی شیمی­درمانی ۵-FU در مجاورت سلول­های سالم سنتز شده و توسط کنترل­گرهای دریچه­ای طلا، رهایش دارو مهار شد. در گام بعد، به‫کمک پلیمر دوسر عملکردی پلی­اتیلن­گلیکول (PEG) با هدف افزایش زیست‫سازگاری، سطح بیرونی نانوذرات پوشانده شده و نانوذرات غیر هدفمند سنتز شد. به­علاوه، به­منظور دستیابی به رویکرد درمانی فعال و تحویل انتخابی داروی ۵-FU، سطح بیرونی نانوذرات مجهز به آپتامر EpCAM شد. در ادامه، خصوصیات فیزیکی و شیمیایی نانوذرات سنتز­شده، ارزیابی شده و فعالیت ضدسرطانی آن­ها در محیط برون­تنی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج: SPION-MSNs ساختار کروی به‫همراه توزیع یکنواخت را نشان دادند. داروی شیمی‫درمانی ۵-FU با موفقیت داخل منافذ باز نانوذرات سیلیکا بارگذاری شد و نتایج نشان داد که رهایش داروی ۵-FU از نانوذره، وابسته به pH می­باشد. نانوذرات هدفمند با اندازه­ی حدود nm ۷۸ و بار سطحی منفی سنتز شدند. مطالعات برون­تنی سمیت معنی‫دار نانوذرات هدفمند را در برابر سلول­های بیان­کننده­ی گیرنده­ی EpCAM نشان داد و این سمت بر روی سلول­های CHO بسیار ناچیز بود. این نتایج حاکی از کارآیی موثر اتصال آپتامر EpCAM در هدف­گیری اختصاصی سلول­ها­ی سرطانی می­باشد. نتیجه­گیری: نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که این نانوذرات هدفمند، می­توانند به­عنوان یک نانوبستر ترانوستیک امیدوارکننده جهت درمان CRC در نظر گرفته شوند.

کلیدواژه ها

سرطان کولورکتال, سامانه ی حمل دارو, کنترل رهایش دارو, درمان هدفمند, ترانوستیک, نانوذرات سیلیکای متخلخل مغناطیسی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.