بررسی رابطه اشکال کارستی و ساختارهای تکتونیکی محدوده تمتمان نازلو چای، شمال غرب ارومیه

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه جغرافیا و مخاطرات محیطی، دوره: 11، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_GEH-11-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 123
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا عباسیان ولندر

دانشجوی دکتری ژئومورفولوژی، دانشکده برنامه ریزی و علوم محیطی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

شهرام روستایی

استاد گروه ژئومورفولوژی، دانشکده برنامه ریزی و علوم محیطی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

داود مختاری

استاد گروه ژئومورفولوژی، دانشکده­ ی برنامه­ ریزی و علوم محیطی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

چکیده

نتایج حاصل از بررسی­ منطقه محدوده تمتمان نازلو­چای، شمال غرب ارومیه، نشان می­دهد اقلیم منطقه نیمه خشک و سرد بوده و رژیم بارش آن مدیترانه­ای است. ژئومورفولوژی آن جوان و توپوگرافی­اش رابطه مستقیم با ساختارهای زمین­شناسی دارد؛ یعنی اغلب چین­ها و شکستگی­ها ارتفاعات را می­سازند. سنگ­شناسی سازند همراه با عملکرد فرآیندهای تکتونیکی که منجر به انحلال و ایجاد درزه و شکاف در سنگ­ها شده است، شرایط لازم را جهت تشکیل اشکال نه چندان تکامل یافته کارستی فراهم کرده است. مهم­ترین اشکال کارستی منطقه عبارتند از کارن، پیناکل­ها، کانال­ها و دولین انحلالی و حفرات انحلالی، چشمه­های کارستی و غارها که در امتداد درزه و شکاف­ها و گسل­ها گسترش یافته­اند و بیانگر ارتباط بین این اشکال و ساختارهای تکتونیکی منطقه هستند. در این تحقیق به منظور پی بردن به ارتباط بین تکتونیک و کارست­زایی، اقدام به اندازه­گیری شیب و امتداد شکستگی­ها (درزه­ها و گسل­ها) در ۷ ناحیه شده است. نتایج به دست آمده از بررسی­های صحرایی و مقایسه آن ها با اطلاعات موجود در اسناد سنجش ازدور نشان می­دهد جهت غالب درزه­ها در منطقه با جهت گسل­ها انطباق دارد. همچنین مشخص شده است که اشکال کارستی بیشتر در امتداد همین درزه­ها به وجود آمده است. از طرف دیگر قسمت اعظم دره­ها با ساختارهای زمین­شناسی منطقه، یعنی گسل­ها و چین­ها نیز همخوانی دارد. بنابراین تکتونیک نقش موثری در ایجاد اشکال کارستی و مخاطرات آن در منطقه داشته است. بر اساس نقشه­ پهنه­بندی مخاطرات ریزش سنگ تولید شده، ۷۷/۳ درصد از کل منطقه در محدوده خطر بالا قرار دارد.

کلیدواژه ها

اشکال کارستی, ساختارهای تکتونیکی, پهنه بندی مخاطرات, غار تمتمان, نازلو چای ارومیه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.