تشخیص خودکار سیگنال لرزه ای با استفاده از روش خوشه بندی K_Means

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: بیستمین کنفرانس ژئوفیزیک ایران
  • کد COI اختصاصی: GCI20_173
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 113
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر جاماسب

دانشجوی ارشد، لرزهشناسی موسسه ژئوفیزیک، دانشگاه تهران،

حمیدرضا سیاه کوهی

استاد؛ موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران، دانشگاه تهران،

چکیده

برداشت داده های لرزه ای همواره با نوفه همراه است . در پارهای از کاربردها در پردازش و تفسیر داده های لرزه ای لازم است محل سیگنال درداده آلوده به نوفه شناسایی گردد . در این مقاله الگوریتم خوشه بندی کی -میانگین جهت تشخیص خودکار داده از نوفه استفاده شده است . این الگوریتم یکی از روشها ی یادگیری ماشین غیر نظارتی هست . در این روش مجموعه داده ها با استفاده از چهار نشانگر به دو گروه سیگنال و غیر سیگنال تقسیم بندی می شوند. در این مقاله چهار پارامتر نسبت انرژی میانگین در پنجره کوتاه مدت به بلندمدت پیشرو، نسبت انرژی میانگین کوتاهمدت به بلندمدت پس رو، همپوشانی و پنجره متحرک واریانس به عنوان نشانگر جهت خوشه بندی سیگنال و از الگوریتم لوید برای خوشه بندی کی -میانگین استفادهشده است . برای برآورد کارایی الگوریتم تشخیص سیگنال لرزه ای ، دو شاخص آماری یعنی نرخ بین انرژی کل سیگنالهای اصلی و شناسایی شده (RTE) و نرخ بین انرژی های متوسط سیگنالهای اصلی و شناسایی شده پیشنهاد می شود. عملکرد روش روی داده های مصنوعی ارزیابی و نتایج ارائه می شود.

کلیدواژه ها

خوشه بندی ، یادگیری ماشین ، نشانگر، پنجرهی واریانس ، نسبت انرژی پنجرهی کوتاه مدت به بلند مدت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.