بررسی متغیرهای موثر در روش های استخراج ماده رنگزا از گیاه اسپرک

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دومین همایش ملی رنگ محیط زیست و توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: CDES02_046
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 131
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

روح الامین شاهدی

دانش آموخته دانشگاه هنر، دانشکده هنرهای کاربردی، گروه فرش

زهرا احمدی

استادیار دانشگاه هنر، دانشکده هنرهای کاربردی، گروه فرش

کمال الدین قرنجیک

استاد پژوهشگاه رنگ

چکیده

گیاه اسپرک از تیره کوکناریان دارای رنگزای زرد از گروه فلاونوئید است که مهم ترین ساختار رنگزای آن لوتئولین می باشد. اینرنگزا به دلیل شفافیت، قدرت رنگی بالا و ثبات های عمومی بهتر نسبت به دیگر رنگزاهای زرد طبیعی دارای اهمیت بوده ومورد توجه قرار گرفته است. در این پژوهش استخراج رنگزای موجود در گیاه اسپرک به روش های سنتی از قبیل جوشاندن،خیساندن و دم گذاری در حلال های آب و اتانول در شرایط مختلف pH انجام گرفت. پس از استخراج ماده رنگزا، علاوه برطیف سنجی پودر رنگزا در ناحیه مرئی (uv-visible) ، کالای پشمی رنگرزی شده با مقادیر مختلف از رنگزای استخراجی، بهوسیله طیف سنجی انعکاسی نیز مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تغلیظ محلول استخراج در دمای بالا و از بینحلال ها اسید استیک نتیجه بهتری را حاصل می کند. زاج سفید در حضور اسید استیک علاوه بر بالا بردن بازده استخراج سبببالا رفتن کیفیت رنگرزی می شود.

کلیدواژه ها

رنگزای گیاهی ، اسپرک، روش های استخراج، رنگرزی طبیعی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.