شناسایی و اولویت بندی معیارهای موثر اقتصادی به منظورمدیریت هزینه پروژه های عمرانی در شرایط تحریم

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: هفتمین همایش بین المللی و دهمین همایش ملی مدیریت وحسابداری ایران
  • کد COI اختصاصی: MANAGEMENTBONYAD10_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 113
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمود حیدری

شهردار سلطان آباد

چکیده

امروزه باتوجه به توسعه پروژه ای ساختمانی و عمرانی در کشورهای محدوده خاورمیانه، مدیریت بخش های گوناگون از جمله هزینه و زمان می تواند در احتمال موفقیت در اتمام و بهره برداری به موقع آن را افزایش دهد. این در حالی است که به دلیل تنش های سیاسی در این منطقه، تحریم های بین المللی بر مدیریت هزینه و زمان پروژه ها تاثیر منفی گذاشتهاست. باتوجه به اهمیت موضوع، در این پژوهش شناسایی معیارهای موثر اقتصادی به منظور مدیریت هزینه پروژه های عمرانی در شرایط تحریم پرداخته شده است. بدین منظور ابتدا معیارهای مهم شامل ۱- مدیریت تامین مصالح ۲- مدیریت تامین نیروی انسانی ۳- مدیریت زمان بندی مراحل پروژه تعریف شدند و برای هریک ازآنها زیرمعیارهای مرتبط شناسایی شد. در مرحله بعد ضمن بررسی اعتبار معیارها و زیرمعیارها، پرسشنامه های مقایسه ای بر مبنای روش های ارزیابی چند معیاره شامل AHP و VIKOR طراحی شد و بانک داده تهیه شد. در بخش مدلسازی AHP ، با استفاده از نرم افزار Expert Choice نتایج تحلیل شد. و نرخ ناسازگاری و تحلیل حساسیت انجام گرفت. در بخش مدلسازی VIKOR نیز براساس سه معیار تعریف شده ۱۰ گزینه یا راهکار تعیین گردید. و با استفاده از برنامه مدل، گزینه های برتر براساس سود و زیان مشخص شدند . نتایج مدل AHP نشان داد طبق نتایج، مدیریت هزینه های تامین ارز خرید مصالح و تجهیزات با وزن ۰/۳۸۶ مدیریت هزینه های کنترلی از سوی کارفرمای پروژه با وزن ۰/۲۹۴ و مدیریت هزینه ناشی از تاخیرات زیاد به دلیل مناقشات و مباحث سیاسی با وزن ۰/۴۳۰ به ترتیب در مدیریت هزینه ناشی از تاخیرات زیاد به دلیل مناقشات و مباحث سیاسی با وزن ۰/۴۳۰ به ترتیب در مدیریت تامین مصالح، مدیریت تامین نیروی انسانی و مدیریت زمان بندی مراحل پروژه از مهم ترین عوامل مهمی بودند که می تواند در مدیریت هزینه پروژه های عمرانی در شرایط تحریم تاثیرگذار باشند. طبق نتایج مدل VIKOR، گزینه های کارمزد انتقال ارز توسط صرافی ها و کنترل هزینه های پیشنهادی در زمان برگزاری مناقصه و مزایده بیشترین وزن (سودمندی برابر) را داشتند.

کلیدواژه ها

تحریم، پروژه عمرانی، سود و زیان، مدیریت هزینه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.