پیش بینی اثرات گردشگری در وضعیت منابع طبیعی زاگرس

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: سومین همایش ملی منابع طبیعی و توسعه پایدار در زاگرس
  • کد COI اختصاصی: NRSTZAGROS03_025
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 146
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حجت اله صادقی

دکتری جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه اصفهان، اصفها ن

چکیده

گردشگری از مهمترین ظرفیت های هر منطقه محسوب می شود که می تواند به توسعه پایدار منابع کمک نماید. بخش زیادی از ظرفیت های گردشگری، در حوزه منابع طبیعی و با مفهوم اکوتوریسم شناخته می شود. آنچه که در ارتباط گردشگری و منابع طبیعی دارای اهمیت بسیاری است ، نوع رابطه و اثرات گردشگری در حفاظت از منابع طبیعی است . منابع طبیعی زاگرس با توجه به تنوع و ویژگی های بکر با گسترش صنعت گردشگری، تحت تاثیر پیامدها و اثرات زیادی است که در دهه گذشته این روند تشدید شده است . بنابراین ضرورت می رود که بحث صنعت گردشگری در منطقه زاگرس و ارتباط آن با منابع طبیعی بررسی شود. در این تحقیق هدف آن است که اثرات گردشگری در وضعیت منابع طبیعی زاگرس پیش بینی و در ادامه نیز راهکارهای مناسب ارائه شود. روش تحقیق توصیفی -تحلیلی و مبتنی بر گردآوری داده های پیمایشی است . جامعه آماری تحقیق را کارشناسان مرتبط در حوزه منابع طبیعی و گردشگری تشکیل داده اند. در ابتدا ۱۲ نفر از طریق روش مصاحبه مطالعه شد و سپس نتایج به دست آمده از روش مصاحبه در قالب پرسش نامه توسط ۶۵ نفر از کارشناسان ارزیابی شد. روایی و پایایی پرسش نامه تایید و تحلیل ها به روش آماری انجام شد. نتیجه مطالعه کیفی نشان داد که ۱۵ اثر مثبت و ۱۶ اثر منفی توسعه گردشگری در وضعیت منابع طبیعی زاگرس قابل پیش بینی است . تحلیل عاملی نیز تایید نمود که مهمترین اثرات مثبت شامل بهبود آگاهی و احساس مسئولیت به منابع طبیعی ، مشارکت مردم و الگوهای جدید حفظ طبیعت ، بهبود مدیریت و حفاظت و توسعه گردشگری سبز و مهمترین اثرات منفی نیز شامل افزایش مخاطرات و تخریب اکوسیستم ، انقراض گونه های جانوری و گیاهی ، تخریب اراضی ، پوشش گیاهی بکر و چشم انداز ها می باشد. جهت برون رفت از چالش ها و اثرات منفی پیش بینی شده، چهار راهبرد شامل برنامه ریزی، نظارت و بکارگیری الگوی مناسب ، اطلاع رسانی و آموزش مردم نسبت به طبیعت ، بهره برداری از جامعه گردشگر و مشارکت و حساس نمودن مردم نسبت به اهمیت طبیعت پیشنهاد می شود. تحلیل همبستگی پیرسون نشاندهنده وجود رابطه مستقیم و معنادار در سطح کمتر از ۰۵/۰بین اثرات مثبت و منفی گردشگری با ضریب ۷۵۷/۰ بوده که تایید می نماید با تاکید روی اثرات مثبت می تواند اثرات منفی گردشگری در منابع طبیعی را کاهش داد.

کلیدواژه ها

گردشگری، منابع طبیعی ، حفاظت و پایداری، زاگرس.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.