بررسی برخی از ویژگی های بوم شناختی سگ ماهی حافظ Turcinoemacheilus hafezi (ماهیان استخوانی : (Nemacheilidae به عنوان یک گونه بومزاد در منطقه زاگرس

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: سومین همایش ملی منابع طبیعی و توسعه پایدار در زاگرس
  • کد COI اختصاصی: NRSTZAGROS03_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 95
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا رادخواه

دانشجوی دکتری گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران،کرج، ایران

سهیل ایگدری

دانشیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران،کرج، ایران.

هادی پورباقر

دانشیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران،کرج، ایران.

چکیده

پژوهش حاضر به منظور مرور ویژگی های زیستی و بومشناختی سگ ماهی حافظ (Turcinoemacheilus hafezi) در محدوده زاگرس، غرب ایران، انجام گرفت . سگ ماهی حافظ اولین بار در سال ۲۰۱۳، توسط یک تیم تحقیقاتی از متخصصین ایرانی و خارجی ، به عنوان یک گونه بومزاد در ایران معرفی گردید. این گونه از نظر تاکسونومیک به راسته کپورماهی شکلان و خانواده رفتگرماهیان خاردار (Nemacheilidae) تعلق دارد. سگ ماهی حافظ معمولا از لارو حشرات تغذیه می کند و اغلب در رودخانه ها و نهرهای بزرگ با آب شفاف و جریان سریع یافت می شود. پراکنش آن در حوضه رودخانه های کاروند،دز، اکوسیستم های استان لرستان و همچنین ، در رودخانه های س زار، تنگ تیزاب، ماربر و بشار گزارش شده است . در مورد وضعیت حفاظتی این گونه ، اطلاعات مشخصی در دسترس نیست ، با این حال، برخی از منابع داخلی از جمله پایگاه اطلاعاتی ماهیان ایران، وضعیت حفاظتی این گونه را با ”حداقل نگرانی ” ذکر کردهاند. در طی سالهای اخیر، زیستگاه بسیاری از ماهیان بومزاد ایران از قبیل سگ ماهی حافظ (T. hafezi) به واسطه تاثیرات ناشی از پدیدههای طبیعی و همچنین ، فعالیت های انسانشناختی به شدت مورد آسیب قرار گرفته است . از این رو، حفاظت بسیاری از گونه های بومزاد کشور نیازمند اقدامات ویژه از سوی سازمانها و نهادهای ذیربط می باشد.

کلیدواژه ها

سگ ماهیان جویباری، سگ ماهی حافظ ، زاگرس مرکزی، گونه بومزاد، حفاظت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.