بررسی سازوکار خوانش ذهنی افراد از منظر شهری در شهرهای چندقومیتی (مورد پژوهی: منظر بام کرج، ایران)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله علمی شهرسازی ایران، دوره: 5، شماره: 9
  • کد COI اختصاصی: JR_SJIU-5-9_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 92
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مینا بابایی

کارشناسی ارشد معماری منظر، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران جنوب

احمدعلی فرزین

دکترای معماری، دانشیار دانشکده هنرهای زیبا، تهران

چکیده

امروزه گسترش روزافزون مهاجرت از شهرهای کوچک و روستاها به شهرهای بزرگ، علاوه بر مشکلات اقتصادی و زیست محیطی، موجب شده است که جامعه شهری متشکل از اقوام و گروه های مختلف اجتماعی باشد. در قدم اول این چندفرهنگی هرج و مرج و پیچیدگی در شهرها ایجاد می کند، اما شناخت پتاسیل های آن می تواند در جهت رشد فضاهای شهری کارآمد گام بردارد. درک متفاوت افراد با پیشینه های مختلف از فضاهای شهری نکته مهمی برای طراحی و برنامه ریزی شهری است، چرا که برای داشتن شهری پویا و با هویت ، طراحان شهری باید تفاوت های ادراکی شهروندان را بشناسند و با علم و آگاهی از آن به طراحی و برنامه ریزی بپردازند. با توجه به این مهم این پژوهش با هدف دستیابی به نحوه درک و ارتباط شهروندان با منظر شهری در شهر چندفرهنگی کرج شکل گرفته است. برای دستیابی به این هدف منظر کوه عظیمیه (بام کرج) برگزیده شد و پرسشنامه ساختار یافته بر مبنای شاخص های درک منظر که از ادبیات پژوهش استخراج شده است، بین شهروندان توزیع شد و داده­ های بدست آمده از تفاوت های ادراکی شهروندان به روش آنوا (Anova) و با استفاده از نرم افزار spss مورد تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد که اصلیت، زادگاه، مدت زمان زندگی و میزان تحصیلات افراد بر درک آنها از مناظر شهری بسیار تاثیرگذار است. از دلایل این تفاوت می توان به آشنایی، تصویر ذهنی افراد از شهر، خاطرات، آگاهی، دغدغه و توقعات متفاوت افراد با پیشینه های مختلف اشاره کرد.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.