طراحی ماموریت حفظ مدار ماهواره با استفاده از الگوریتم های تکاملی در مساله سه جسم محدود شده دایروی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: سی و یکمین همایش سالانه بین­ المللی مهندسی مکانیک ایران و نهمین همایش صنعت نیروگاهی ایران
  • کد COI اختصاصی: ISME31_313
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 156
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احسان عباسعلی

دانشجوی دکتری تخصصی، دانشگاه تهران، دانشکده علوم و فنون نوین، تهران

جمیله حمزه ای

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه تهران، دانشکده علوم و فنون نوین، تهران

امیررضا کوثری

دانشیار، دانشگاه تهران، دانشکده علوم و فنون نوین، تهران

مجید بختیاری

استادیار، دانشگاه علم و صنعت ایران، دانشکده فناوریهای نوین، تهران

چکیده

هدف اصلی این مقاله ، ارایه رویکردی جدید به منظور حفظ مدار یک ماهواره در مدارهای متناوب لیاپانوفی در مساله سه جسم محدود شده دایروی ا ست . جبران تغییرات همزمان بردار موقعیت و سرعت ماهواره در لحظه شروع رفتار غیرتناوبی ، نیازمند یک مانور تراست -پایین کوتاه مدت ا ست . طراحی مسیر ترا ست -پایین از د سته مسائل دو شرایط مرزی حساب می شود. مطالعات قبل ، به منظور حل این مساله ، از روشهای عددی کنترل بهینه همانند برنامه ریزی غیرخطی استفاده می کردند که پیاده سازی آن بسیار دشوار بود. مقاله پیشرو به معرفی رویکردی نو مبتنی بر الگوریتم های بهینه سازی چند هدفه به منظور حل این مساله در سه گام متوالی می پردازد. درگام اول با معرفی یک معیار، بردار حالت ماهواره در لحظه شروع رفتار غیرتناوبی تعیین خواهد شد. در گام دوم نقطه متناظر با نقطه مذکور در تناوب اول، شناسایی خواهد گردید. بازگشت ماهواره به این نقطه با توجه به خاصیت مدارهای لیاپانوفی به منزله حفظ مدار ماهواره در تناوبهای بعدی ا ست . در گام سوم، مولفه های ترا ست مورد نیاز به همراه زمان رو شن بودن آنها تو سط یک الگوریتم بهینه سازی چندهدفه انتخاب می گردد. تابع هدف اول، تضمین کننده بازگشت ماهواره به مدار موردنظر و تابع هدف دوم کمینه ساز سوخت م صرفی ا ست . سی ستم زمین -خورشید به عنوان محیط موردعلاقه تحقیق انتخاب شده و نتایج در آن شبیه سازی خواهد شد. نتایج به دست آمده نشان دهنده این است که روش ارایه شده، علاوه بر کاهش چشم گیر محاسبات، منجر به کمینه سازی مصرف سوخت در مساله حفظ مدار خواهد شد.

کلیدواژه ها

حفظ مدار، مساله سه جسم ، مدارهای لیاپانوفی ، الگوریتم تکاملی چند هدفه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.