بهبود صفات جوانه زنی بذر گیاه دارویی سیاهدانه (Nigella sativa L.) با استفاده از پیش تیمار تغذیه ای
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی زیست شناسی گیاهان دارویی
- کد COI اختصاصی: BIOMED01_151
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 354
نویسندگان
دانشجوی کارشناسیارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان
استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان
استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان
استادیار گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
چکیده
جوانه زنی و سبزشدن از اهمیت ویژهای در چرخه زندگی گیاهان برخوردار است ، به طوریکه عاملی مهم و تعیین کننده در استقرار مطلوب و عملکرد نهایی گیاه به شمار می رود. بسیاری از گیاهان دارویی به دلیل کم بودن ذخیره غذایی بذر، جوانه زنی پایین و سرعت رشد کمی دارند. پیش تیمارهای مختلفی برای حصول جوانه زنی مطلوب در این گیاهان پیشنهاد شده است که یکی از این روشها پیش تیمار تغذیه ای بذرگیاهان دارویی است . در پژوهش حاضر، به منظور بررسی اثر غلظت های مختلف اسید هیومیک و سطوح متفاوت محلول غذایی هوگلند و آرنون بر جوانه زنی بذر گیاه دارویی سیاهدانه در شرایط کشت بدون خاک آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار طراحی شد. تیمارها شامل بدون پیش تیمار، پیش تیمار آبی ، پنج غلظت محلول غذایی هوگلند و آرنون (۵/۰- یک - دو- سه و چهار برابر محلول پایه ) و پنج سطح هیومیک اسید (۴۰- ۸۰- ۱۶۰- ۳۲۰ و ۶۴۰ میلی گرم بر لیتر) بود. با توجه به نتایج ، پیش تیمارها توانسته اند اثرات مورد انتظار برای افزایش درصد و سرعت جوانه زنی را بر بذر سیاهدانه داشته باشند و این دو پارامتر را به صورت معنی داری بهبود بخشد. بنیه بذر و یکنواختی جوانه زنی بذر به صورت کاملا مشخصی تحت تاثیر غلظت پیش تیمار هوگلند و آرنون و نیز هیومیک اسید قرار گرفت . بهترین نتیجه با غلظتهای ۱۶۰ و ۳۲۰ میلی گرم هیومیک اسید حاصل شد. در مجموع، پیش تیمار بذر سیاهدانه با سطوح بهینه از محلولهای غذایی و هیومیک اسید منجر به بهبود شاخص های جوانه زنی این گیاه شد.کلیدواژه ها
هیومیک اسید، هوگلند و آرنون (۱۹۵۰)، درصد و سرعت جوانه زنی ، بنیه بذر و یکنواختی جوانه زنی .مقالات مرتبط جدید
- بررسی رابطه میزان قدرت ارتباطی با جوانی جمعیت (مطالعه موردی: دانشجویان رشته روانشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان)
- رسیدگی به سقط درمانی و بازنگری قضایی آن
- درمان ناباروری با روش IVF
- اثر حفاظتی و بهبود دهندگی برخی گیاهان دارویی به عنوان آنتی اکسیدان های طبیعی بر کیفیت اسپرم های منجمد - یخ گشایی شده
- مروری بر بررسی اثر بخشی روش های کمک باروری با محوریت القاء تخمک گذاری در درمان زنان ناباور
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.