بررسی پتانسیل پوسیدگی زایی مکمل های رایج خوراکی روی دندان های شیری کودکان

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله علمی پژوهان، دوره: 21، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_PSJ-21-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 121
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صبا ابراهیمی رمضانی

Schoool of Dentistry, Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran

زویا پهلوانی

Department of Pediatric Dentistry, School of Dentistry, Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran

زهرا خسروی

Department of Pediatric Dentistry, School of Dentistry, Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran

صمد مصلحی

Department of Biostatistics, School of Public Health, Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran

چکیده

سابقه و هدف: پوسیدگی دندان، شایع ترین بیماری مزمن دهان است که استفاده ی طولانی مدت از داروهای مایع خوراکی می تواند باعث ایجاد آن شود. هدف از این مطالعه، بررسی و مقایسه ی پتانسیل پوسیدگی زایی سه نوع شربت مکمل رایج بر روی دندان های شیری در دندان پزشکی کودکان بود. مواد و روش ها: در این مطالعه ی تجربی، ۱۸ قطعه از دندان شیری سالم کشیده شده، به طور تصادفی به سه گروه شامل گروه اول استئوکر، گروه دوم، فروگلوبین و گروه سوم، کیندرمولتی تقسیم بندی شدند. میزان ریزسختی دندان ها با استفاده از دستگاه سنجش سختی ویکرز (Vikers) در روز اول و پس از ۲۸ روز اندازه گیری شد. pH مکمل ها توسط pH سنج دیجیتالی اندازه گیری شد. مقایسه ی گروه ها از طریق آزمون آماری تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون Paired T-test انجام شد. یافته ها: نتایج آزمون نشان داد که بعد از ۲۸ روز غوطه وری، میانگین ریزسختی در گروه های فروگلوبین، استئوکر و کیندرمولتی از لحاظ آماری معنی دار نشد. میانگین ریزسختی گروه استئوکر در روز اول و روز ۲۸ متفاوت بود و میزان ریزسختی در این گروه طی ۲۸ روز کاهش یافته بود. نتیجه گیری: طبق نتایج به دست آمده مکمل استئوکر بیشترین پوسیدگی زایی را نشان داد. مکمل های فروگلوبین و کیندرمولتی، پوسیدگی زایی جزئی داشتند که قابل چشم پوشی است. نوع قند و تعداد دفعات مصرف مکمل، تاثیر بیشتری نسبت به مواد معدنی موجود در مکمل در پوسیدگی زایی داشت.

کلیدواژه ها

Dental Decay, Children, Hardness, Oral supplements, پوسیدگی دندان, کودکان, سختی, مکمل خوراکی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.