اثر هشت هفته تمرین مقاومتی پیش رونده بر توانایی راه رفتن، خستگی و کیفیت زندگی زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوفصلنامه ورزش و علوم زیست حرکتی، دوره: 14، شماره: 27
  • کد COI اختصاصی: JR_JSBS-14-27_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 127
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بیان فیاضی

دکتری فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

کمال رنجبر

استادیار، فیزیولوژی ورزشی، گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس ، بندرعباس، ایران

علی یاور عزیزپور

کارشناس ارشد، گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه لرستان، خرمآباد، ایران

چکیده

مقدمه و هدف: تمرین ورزشی یک راهکار موثر در درمان بیماری MS محسوب می ­شود. در این مطالعه، به بررسی تاثیر تمرین مقاومتی فزاینده بر میزان خستگی، توانایی راه ­رفتن و کیفیت ­زندگی در زنان مبتلا به MS پرداخته شد.مواد و روش­ ها: ۱۶ نفر از زنان مبتلا به MS در این پژوهش شرکت کردند. این افراد به طور تصادفی در دو گروه شاهد (۸.۱۵±۳۲.۳۷ سال) و گروه آزمایش (۵.۳۷±۲۹.۷۱ سال) قرار گرفتند. در گروه آزمایش فعالیت مقاومتی فزاینده به مدت ۸ هفته اجرا شد. قبل و پس از برنامه تمرینی، سرعت راه رفتن، استقامت راه رفتن، خستگی و کیفیت زندگی مورد ارزیابی قرار گرفت. از آزمون تحلیل واریانس با اندازه ­های تکراری برای آنالیز آماری استفاده شد. سطح معناداری ۰.۰۵> P در نظر گرفته شد.یافته ­ها: توانایی سرعت و استقامت راه ­رفتن در گروه آزمایش نسبت به قبل از تمرین به طور معنا­داری افزایش یافت؛ اما، در گروه شاهد سرعت و استقامت راه­ رفتن نسبت به قبل کاهش معناداری یافت (۰.۰۴=P). از طرفی، کاهش معنادار خستگی در گروه آزمایش نسبت به قبل از تمرین نشان داده شد (۰.۰۰۱=P)؛ درحالی­ که خستگی در گروه شاهد نسبت به قبل به طور غیرمعناداری افزایش پیدا کرد (۰.۷۳=P). تمرینات مقاومتی موجب بهبود کیفیت زندگی بیماران مبتلا به MS نسبت به قبل از تمرین شد (۰.۰۱=P)، این در حالی است که میزان کیفیت ­زندگی (۰.۰۴=P) گروه شاهد نسبت به قبل کاهش یافت (۰.۰۴=P). میزان کیفیت زندگی و خستگی در قبل و پس از مداخله تمرینی بین دو گروه تفاوت معناداری وجود ندارد، اما توانایی راه­ رفتن (سرعت و استقامت) پس از مداخله تمرینی در گروه آزمایش به طور معناداری بیشتر از گروه شاهد بود.بحث و نتیجه­ گیری: تمرین مقاومتی فزاینده با شدت متوسط می ­تواند منجر به افزایش توانایی راه رفتن، کاهش خستگی و در نهایت منجر به بهبود کیفیت زندگی زنان مبتلا به MS می­ شود.

کلیدواژه ها

مولتیپل اسکلروزیس, تمرینات مقاومتی, توانایی راه رفتن, کیفیت زندگی, سلامت روان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.