بررسی تاثیر بندر چابهار بر نظم امنیتی منطقه اقیانوس هند

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های سیاسی جهان اسلام، دوره: 12، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_PRIW-12-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 137
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید بستامی

PhD student of International Relations, Department of International Relations, North Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

نوذر شفیعی

Associate Professor of International Relations, Department of International Relations, North Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran.(responsible Author)

سکینه ببری گنبد

Assistant Professor of International Relations, Department of International Relations, North Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

چکیده

هدف این مقاله بررسی نقش بندر چابهار بر نظم امنیتی منطقه اقیانوس هند می باشد. بندر چابهار به­ طور مستقیم یا غیر مستقیم در مسیر چندین شاهراه مهم بین­المللی واقع شده است و قابلیت تبدیل شدن به یکی از راهبردی ترین موقعیت­های ترانزیتی را دارد. این بندر عضو دو سازه­ منطقه ای یعنی سازه­ دریای عمان و سازه­ اقیانوس هند است و می­تواند به سه قاره آفریقا، آسیا و اقیانوسیه ارتباط برقرار کند بندر چابهار دارای ظرفیت بالایی در شکل دهی به نظم امنیتی حاکم بر منطقه اقیانوس هند می­باشد که امنیت بازیگران این حوزه بخصوص در بعد امنیت اقتصادی را متاثر ساخته است. لذا این پژوهش به دنبال پاسخ به این سوال هست که بندر چابهار چه تاثیری بر نظم امنیتی منطقه اقیانوس هند خواهد داشت؟  یافته های پژوهش نشان می دهد که وابستگی اقتصادی هند و چین و نیز حضور آمریکا و سایر کشورهای منطقه ای سبب شده است که مقوله امنیت در اقیانوس هند از اهمیت بیشتری برخوردار شود. رشد اقتصادی چین و هند در سالهای اخیر مرهون تبادلات تجاری و اقتصادی در اقیانوس هند است. با توجه به شکل گیری الگوهای سنتی دوستی و دشمنی و نیز اهمیت استراتژیک بندر چابهار، این بندر نقش مهمی در معادلات نظم امنیتی منطقه ای اقیانوس هند ایفاء نموده است. پژوهش حاضر به روش توصیفی-تحلیلی و با استناد به منابع کتابخانه ای-اسنادی انجام شده است.

کلیدواژه ها

Chabahar, Indian Ocean, order, security, region, چابهار, اقیانوس هند, نظم, امنیت, منطقه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.