نقش گابا در بهبود تنش کمبود آب و تغییرات آنتی اکسیدان آنزیمی و غیر آنزیمی در آویشن دنایی (Thymus daenensis Celak)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: سومین همایش ملی کم آبیاری و استفاده از آب های نامتعارف در کشاورزی مناطق خشک
  • کد COI اختصاصی: IRRIGATION03_052
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 177
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فریبرز شکاری

گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه، مراغه

امین عباسی

گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه، مراغه

مریم محمدزاده

گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه، مراغه

احسان نصیری

گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه، مراغه

چکیده

این پژوهش با هدف بررسی تاثیر افشانه کردن غلظت های گوناگون گاما آمینو بوتیریک اسید بر روی سازگان دفاعی و همچنین بهبود تنش کم آبی در گیاه دارویی آویشن ، به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در ۳ تکرار در گلخانه پژوهشی گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی دانشگاه مراغه انجام گردید. فاکتور نخست شامل سطوح تنش کمبود آب (۹۰، ۶۰ و ۳۰ درصد ظرفیت زراعی ) و فاکتور دوم شامل کاربرد گابا (عدم کاربرد گابا، کاربرد ۲۵ میلی مولار، ۵۰ میلی مولار و ۷۵ میلی مولار گابا)، بود. نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان داد تاثیر برهم کنش تنش آبی و افشانه کردن گابا بر روی میزان فعالیت آنزیم گایاکول پراکسیداز و همچنین محتوای کاروتنوئید در سطح احتمال ۱ درصد معنی دار بود. همچنین ، طبق نتایج مقایسه میانگین دادهها، با وقوع تنش (۶۰ درصد ظرفیت زراعی ) میزان فعالیت این آنزیم نخست افزایش و سپس در شدت تنش بالا (۳۰ درصد ظرفیت زراعی ) میزان فعالیت آن کاهش یافت . بیش ترین میزان فعالیت آنزیم گایاکول پراکسیداز نیز مربوط به تیمار ۲۵ میلی مولار گابا در سطح تنش ۶۰ درصد ظرفیت زراعی می باشد. محتوای کاروتنوئید نیز با افزایش شدت تنش افزایش یافت . گذشته از این بیش ترین و کمترین میزان محتوای کاروتنوئید نیز از تیمار ۲۵ میلی مولار گابا در ۹۰ درصد زراعی و همچنین ، عدم کاربرد گابا در سطح تنش ۳۰ درصد ظرفیت زراعی به دست آمد.

کلیدواژه ها

آویشن ، تنش اکسیداتیو، کمبود آب، گاما آمینو بوتیریک اسید، گایاکول پراکسیداز

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.